Divanlardaki bahariye başlıklı kasideler
Bahariye titled eulogies in classical Turkish literature
  1. Tez No: 125692
  2. Yazar: MEHMET M. TÜRE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HANİFE DİLEK BATİSLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bahar, Bahariye, Divan şiiri, Kaside, Nesip, Spring, Bahariye, Poem in the classical Turkish Literature, Eulogy, Nesip
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET DİVANLARDAKİ BAHARİYE BAŞLIKLI KASİDELER Mehmet M. TÜRE Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. H. Dilek BATİSLAM Eylül 2003, VIII+184 sayfa Bahariye, nesip bölümlerinde baharın ve bahara ait özelliklerin anlatıldığı kasidelere verilen addır. Bahar ve bahara ait özellikler, Divan şiirinde önemli bir yer tutmuştur. Divanlardaki bahariye başlıklı kasideleri içeren bu çalışmada bahariye başlığıyla yazılmış otuz bir adet kaside incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümü Giriş adını taşımaktadır. Bu bölümde, çalışma ve çalışmada kullanılan malzeme, yöntem vb. konular hakkında verilen kısa bilgilerden sonra Divan şiirinde kaside nazım şekli ve bahariye türü ele alınmıştır. Bahariyelerin Biçimsel Özellikleri adlı bölümde konu kapsamında incelenen kasidelerin biçimsel özellikleri üzerinde durulmuş, bu kasidelerin bölümleri, beyit sayıları, kime sunuldukları, vezinleri, uyak ve redifleri hakkında bilgi verilmiştir. Bahariyelerin İçerik Özellikleri bölümünde bahariyeler, içerik açısından Baharla İlgili Öğeler, Bitkiler, Hayvanlar, Dört Unsur, Zaman, Mekan, Kişiler, Toplumsal Yaşamla İlgili Bilgiler, İnançlar başlıkları altında ve bu bölümlerin alt başlıklarında değerlendirilmiştir. Dil ve Anlatım bölümü, incelenen metinlerin barındırdıkları dil ve anlatım özelliklerinin incelendiği bölümdür. Bu bölümde, metinlere ait dil özellikleri, metinlerde kullanılan atasözü, deyim, çeşitli anlatım türleri ve edebî sanatlar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın Sonuç bölümünde ise yukarıda sözü edilen bölümlerdeki veriler ışığında değerlendirmeler yapılarak bir sonuca gidilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Bahariye Titled Eulogies in Classical Turkish Literature Mehmet M. TÜRE M. Thesis, Turkish Language and Literature Department Supervisor: Assistant Professor Dr. H. Dilek BATİSLAM September 2003, VIII+184 pages. Bahariye, is the given name of eulogies which in their nesip part spring and it's features are explained. Spring and it's features related to spring, played a very important part in classical Turkish literature. 3 1 eulogies written under the title of bahariye are handled in this so called bahariye titled eulogies in classical Turkish literature. The first part of this study is called Introduction. In this introduction part, after the short information about the studies and material which were used in this study, methods etc, eulogy versification and bahariye types in poems in classical Turkish literature are handled. In the part called Conformity Characteristics of Bahariye, conformity characteristics of eulogies are handled as well as information were given about their verse number, to whom they were adressed, their length, ryhme and repeated words. In the part called Information Characteristics of Bahariye, components explained in bahariye, subjects related with spring, Plants, Animals, Four Elements, Time, Place People, Information about Public and the Way of Living, Belief are explained with such titles and subtitles. In Language and Explanation part, the language and explanation characteristics of the searched text is given. In this part, language characteristics of the texts, proverbs, idioms which were used, various description types and literary arts are given. In the study in the Final part, tried to come to a conclusion under the given data mentioned above.