Güç yönetimi: İşletmelerde gücün yapısal/davranışsal boyutlarının belirlenmesi ve izlenebilecek alternatif güç yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi üzerine bir araştırma
Power management: An investigation of structural and behavioral dimensions of power and alternative power management strategies in business organizations
  1. Tez No: 125714
  2. Yazar: KEMAL CAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Yönetimi, Gücün Kaynakları, Etkileme Davranışları, Örgüt Yapısı, Yapısal Tipolojiler, Power Management, Power Sources, Influence Behaviors, Organization Structure, Structural Typologies
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET GÜÇ YÖNETİMİ: İŞLETMELERDE GÜCÜN YAPISAL/DAVRANIŞSAL BOYUTLARININ BELİRLENMESİ VE İZLENEBİLECEK ALTERNATİF GÜÇ YÖNETİMİ STRATEJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Kemal Can KILIÇ Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Hüseyin ÖZGEN Eylül 2003, 219 sayfa Firmalarda anket yöntemi kullanılarak 503 katılımcıya uygulanan bu çalışma, çalışanların güç kullanımı ile örgüt yapısı ve etkileme davranışları arasındaki ilişkileri araştırmakta ve bu doğrultuda firmaların izleyebilecekleri alternatif güç yönetimi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları genel olarak, etkileme davranışları (dostça davranma, mantıkla ikna, ortak çıkar pazarlığı, üstlerin desteğini alma ve koalisyon kurma), ve yapısal tipolojiler olarak ölçülen (hiyerarşik bürokrasi, kişisel olmayan bürokrasi, atokrasi ve basit yapı) örgüt yapısının güç kullanma davranışları (ödüllendirme, cezalandırma, yasal, uzmanlık ve karizmatik güç) ile pozitif ancak güçlü olmayan bir ilişkisinin olduğunu işaret etmektedir. Bunun yanında, yapısal tipolojiler -hiyerarşik, kişisel olmayan bürokrasi ve basit yapı- ve etkileme davranışlarının -sadece dostça davranma ve üstlerin desteğini alma yaklaşımlarının- çalışanların güç algılamasıyla bağımsız ve anlamlı bir ilişkisinin olduğu ortaya konmaktadır. Ayrıca, çalışanların güç kullanımının etkileme davranışlarıyla pozitif ancak zayıf olarak ilişkili olduğu belirlenmiştir. Çalışanların güç kullanımının -cezalandırma gücü hariç- örgüt yapısı ile anlamlı bir ilişkisinin olduğunu ortaya koyması çalışmanın diğer bir sonucudur. Araştırma sonuçları kısmi olarak literatür bulgularını desteklemektedir. Araştırmanın sonucunda bulgular ve hipotez sonuçları literatür göz önüne alınarak değerlendirilmekte, daha sonra bu çalışmanın literatüre katkısı, kısıtları ortaya konarak sonraki araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POWER MANAGEMENT: AN INVESTIGATION OF STRUCTURAL AND BEHAVIORAL DIMENSIONS OF POWER AND ALTERNATIVE POWER MANAGEMENT STRATEGIES IN BUSINESS ORGANIZATIONS Kemal Can KILIÇ Ph.D. Dissertation, Department of Business Administration Supervisor: Prof.Dr. Hüseyin ÖZGEN September 2003, 219 pages The study investigates the relationships of the use of power to organization structures and influence behaviors in a sample of 503 participant by using case study method. In doing so, the study tries to develop alternative power management strategies. In general, the results indicates that the influence behaviors (ingratiation, reasoning, exchange, upward appeal and coalition), and organizational structure, measured as an structural typologies (hierarchical bureaucracy, impersonal bureaucracy, adhocracy and simple structure) are positively (but not a strongly) related to the use of power dimensions (reward, coercive, legitimate, referent and charismatic power). In addition, structural typologies -hierarchical bureaucracy, impersonal bureaucracy and simple structure- and influence behavior -for only the use of ingratiation and upward appeal- relate independently and significantly to others' perceptions of the individual's power. Furthermore, the use of power are positively related to influence behaviors. Specifically, the results provide significant relationships for organizational structure and the use of power except coercive dimension. Consequently some of the results provide partiall support for literature findings. Implications of results for the research on the use of power, influence behaviors and organizational structure are discussed.