Geleneksel Ankara-Kalecik evlerinde ince yapı elemanlarının analizi
Analysis of thin (fine) building elements of traditional houses of Ankara
- Tez No: 125988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KÜRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Kalecik evleri, donatı elemanları, ince yapı, geleneksel evler
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
GELENEKSEL ANKARA KALECİK EVLERİNDE İNCE YAPI ELEMANLARININ ANALİZİ (Yüksek Lisans Tezi) Mustafa Halil AKÇİMEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2002 ÖZET Geleneksel yaşamdan çağdaş yaşama geçiş, geleneksel evlerin kendi kaderine terk edilmesine yol açmıştır. Sivil mimari eserlerimiz içersinde en önemlilerinden olan geleneksel evler her geçen gün yavaş yavaş yok olmaktadır. Bu çalışmada; Kalecik ilçe merkezinde bulunan mimari yapıları ve süslemeleri ile dikkati çeken evler tespit edilerek bu evler her yönüyle incelenmiş, röleveleri ve envanterleri çıkartılarak sonraki nesillere aktarılmak üzere belgelenmiştir. Evlerin sofaları, odaları ve odaların mimari elemanları incelenmiştir. Buna göre; bazı evlerin tüm karakteristik ve özellikleriyle halan ayakta durduğu, bazı evlerin ise bakımsızlıktan dolayı zamana yenik düştüğü görülmüştür. Ayrıca, incelenen evlerin mimari elemanlarının birbirleri ile ölçü bakımından benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bilim Kodu : 500 10 13
Özet (Çeviri)
11 ANALYSIS OF THIN (FINE) BUILDING ELEMENTS OF TRADITIONAL KALECİK HOUSES OF ANKARA (Master Thesis) Mustafa Halil AKÇİMEN GAZI UNIVERSITY INSTITUTES OF SCIENCES AND TECHNOLOGY June 2002 ABSTRACT Up on entrance into contempopary living, from traditional life, opened the path of leaving the traditional houses of past to their own destiny. Traditional houses which are forming the most important of the civilian architectural works are slowly getting lost every other day. In this study, houses located in the central location of Kalecik sub-town and attracting attention with their architectural structure and ornaments are determined and these houses are examined from every angle and documented by preparing sketches and their inventories are made for handing them over to generations. The sofas, rooms of the houses and the architectural elements of the rooms are examined. Accordingly, it is observed that some of the houses are stili standing up, with all of their beauties and characteristics while some other houses are defeated by time and because of lack of maintenance. Furthermore, it is determined that, the architectural elements of the houses examined reassemble to each other, with respect to their sizes. Science Code : 500 10 13 Key words : Kalecik houses, equipment elements, thin building, traditional houses Number of pages :153 Thesis Advisor : Associate Doc. Dr. İhsan Küreli ^_j- -sar