Türkiye'de rüzgar enerjisi potansiyeli ve kullanım alanları
Turkey's wind energy potential and it's using area
- Tez No: 126031
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOROS ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Enerjisi Santrali
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
TÜRKİYE'DE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ VE KULLANIM ALANLARI (Yüksek Lisans Tezi) Leyla ÖVET GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ NİSAN 2002 ÖZET Dünya ülkeleri ihtiyacının bir kısmını rüzgar enerjisinden karşılamaktadır. Dünyanın rüzgar potansiyeli 53.000 terawatt saat civarında olup, şu anda dünyadaki kurulu rüzgar gücü 11.831 MW'a ulaşmıştır. Türkiye'nin toplam rüzgar enerjisi potansiyeli 83 000 MW dır. Bu potansiyel teorik olarak Türkiye'nin elektriğinin tamamını karşılayabilecek yeterliliktedir. Bu çalışmada Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli, ülke ekonomisine katkısı, işletmeye açılan rüzgar enerjisi santralleri ve planlanan rüzgar enerjisi santralleri araştırılarak sorunlar ve çözüm önerileri açıklanmıştır. Bugün ülkemizde; işletmeye açılan santral sayısı 3 olup, toplam kapasite 19.14 MW'dir. Rüzgar enerjisi santrali başvurularının toplam sayısı 71 adet olup, söz konusu başvuruların toplam gücü 2391-2416 MW civarındadır. Gelecekte bu çalışmaların daha da artacağı umut edilmektedir. Bilim Kodu : 705.3.014
Özet (Çeviri)
11 TURKEY'S WIND ENERGY POTENTIAL AND IT'S USING AREA (Master Thesis) Leyla Övet GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE ABSTRACT Some countries of the world, gets their need from wind energy. Although the wind potential of the world is approximately 53.000 TW, the established wind power has reached '831 MW\ Turkey's total wind energy potential is 83.000 MW. Thearically, this potential is enough to cover Turkey's whole electiric need. In this study; Turkey's wind energy potential, the contribution of country's economy, the wind power houses that has been opened for operating and the planned power houses, have been looked through and some solution proposals has been given. Nowadays in our country, there has been 3 power houses. Whose total capacity is 19.14 MW, is operating.Overall applications for wind power houses, which has total power is 2391-2416 MW, is 71. It has been hoped that, these attemps will be incline gradwally. Science Code Key Words Total Pages Thesis Manager 705.3.014 Wind Energy, Wind Power Houses 112 AsistProf. Toros Özbek