An Alternative approach to communicative grammar teaching: Communicative task-oriented grammar approach
İletişimci gramer öğretimine alternatif bir yaklaşım: İletişimci dil işleri odaklı gramer öğretimi
  1. Tez No: 126213
  2. Yazar: İFAKAT BANU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gramer öğretim metodu, İletişimsel dil işleri, Dil kullanımında akıcılık ve doğruluk, İletişimsel edinç, Dilbilgisi edinci, Grammar teaching method, Communicative task, Accuracy and fluency in language use, Grammatical competence, Communicative competence
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ii İLETİŞİMCİ GRAMER ÖĞRETİMİNE ALTERNATİF BİR YAKLAŞIM: İLETİŞİMCİ DİL İŞLERİ ODAKLI GRAMER ÖĞRETİMİ ÖZET Bu çalışmanın amacı, gramer öğretim ve öğrenimine iletişimsel dil işleri odaklı alternatif bir model sunmaktır. İletişimsel dil işleri odaklı gramer metodu (CTG) ile grameri daha iyi şekilde öğretmek ve öğrenmek amaçlanmıştır. Bu açıdan çalışma, dil işlerinin önemi ve dil edinimine katkısı üzerinde durmuştur. Dil işleriyle öğrenim metodu (TBL) ile sunum-pratik-üretim'e (PPP) dayalı metot, bu çalışmada anlatılan metoda esin kaynağı ve çalışmanın çıkış noktası olmuştur. Aynı zamanda, bu çalışma ile farklı yaklaşım, teknik ve görüşler bir araya getirilerek eklektik bir metod oluşturulmaya çalışılmıştır. İletişimsel dil işleri odaklı gramer metodu (CTG), dil işleriyle öğrenim metodu (TBL) ile sunum-pratik-üretim'e (PPP) dayalı metodun sentezinin ve farketme, anlaşılabilir çıktı (output) ve girdi (input) hipotezlerinin katkılarıyla dilde akıcılık ve doğruluk -kriterlerinin ortak etkisinin dil ediniminde başarıyı ve motivasyonu artırarak daha arzuedilir bir ekti yaratabileceği hipotezi üzerine kurulmuştur. Ayrıca, bu araştırma, dil işleriyle öğrenim metodu (TBL) ile sunum-pratik-üretim'e (PPP) dayalı metodun eksik yönlerini ve yetersizliklerini iyileştirmeyi hedeflemiştir. Bu çalışma karşılaştırmalı bir çalışmadır ve iletişimsel dil işleri odaklı gramer metodu (CTG), dil işleriyle öğrenim metodu (TBL) ile sunum-pratik-üretim'e (PPP) dayalı metodun öğrenci başarısı ve performansı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmada düşük orta derece ile orta seviyede İngilizceye sahip, anadili Türkçe olan üniversite öğrencilerinin dil üretimi incelenmiş ve hali hazırda var olan üç grup üzerinde deney yapılmıştır. Dersler, Erciyes Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu' nda görev yapan okutmanlar tarafından yürütülmüştür. Gruplara her bir metot için farklı gramer konularım içeren yedi uygulama verilmiştir. Her grup uygulamadan bir gün önce pretestIll veriye one-way ANOVA ve t-testler uygulanmış ve pretestlerden elde edilen ortalama skorlar arasında önemli bir fark olmamasına karşın, istatistiksel analizler grupların posttest ve basan testlerinde aldıkları ortalama skorlar arasındaki farkın uygulamaların büyük bir çoğunluğunda anlamlı olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın ilk hipotezi, iletişimsel dil işleri odaklı gramer metodunun (CTG), gramer öğretiminde başarıyı arttırdığı ve dil işleriyle öğrenim metodu (TBL) ile sunum- pratik-üretim'e (PPP) dayalı metodlardan daha iyi sonuçlar verdiği ile ikinci hipotez, dil işlerinin öğrencilerin iletişimsel edinç kazanmalarına ve akıcılık ile dili doğru kullanma becerileri açısından dil üretimlerini iyileştirmelerine yardımcı olduğu, uygulanan testler ve uygulamaları yürüten okutmanların yorumlan, değerlendirmeleri ve öğrencilerin dil işlerini icra ederken yaptıkları gözlemler ile doğrulanmıştır. İletişimsel dil işleri odaklı gramer metodu (CTG) kullanılarak gramer konuları öğretilen öğrenciler dilin hem iletişimsel kullanımına hem de açık gramer açıklamasına maruz kalmışlar ve neticede toplam ortalama skor bazında hem posttest hem de basan testlerinde diğer gruplardaki öğrencilerden daha başarılı olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
IV AN ALTERNATIVE APPROACH TO COMMUNICATIVE GRAMMAR TEACHING: COMMUNICATIVE TASK-ORIENTED GRAMMAR APPROACH ABSTRACT The purpose of this study is to provide an alternative approach to grammar teaching and learning through communicative tasks. It aimed to teach grammar better through a communicative task-oriented grammar approach (CTG). Therefore, the study focused on the importance of a task and its contribution to language acquisition. The method introduced in this study was mainly inspired and motivated by task- based learning approach (TBL) and a presentation-practice-production (PPP) cycle and at the same time brought different approaches, techniques and views together and created an eclectic method. CTG method hypothesized that the synthesis of TBL and PPP methods and the combined effect of fluency and accuracy, along with the contribution of noticing, comprehensible output and input hypotheses can create a more desirable effect increasing success and motivation in language acquisition. Moreover, this study targeted to improve the shortcomings of TBL and PPP. The present study is a comparative study and sought the effect of three methods, CTG, TBL and PPP on learners' success and performance. This research examined the output of university students of English at the low-, and mid-intermediate level, who have Turkish as their first language, and utilized three preexisting groups. Lessons were conducted by the instructors at the School of Foreign Languages of Erciyes University. For each instruction seven treatments were given to the groups. So, each of the three groups was taught seven different grammar topics in accordance with the CTG, TBL and PPP instructions. Each group was given pretests one day before the instructions, and posttests and achievement tests one day after the instructions. This study measured learners' success on the tests and observed their performance in the tasks which were designed to give the learners an opportunity to use the language for communicativeon the posttests and achievement tests were significant in the great majority of the treatments although there was no significant difference among the pretest mean scores. The first hypothesis that communicative task-oriented grammar approach can increase success in grammar teaching and produce better results than TBL and PPP instructions and the second hypothesis that tasks can help learners to improve their language output in terms of accuracy and fluency and to gain communicative abilities were confirmed by the one-way ANOVA and t-test results and by the instructors' comments, assessments and their observation of learners' performance during the tasks. Students who received CTG treatments and thus, were exposed to both communicative use of language and explicit grammar instruction became more successful on both posttests and achievement tests than did students in the other groups.