Mersin yöresi Tahtacılarının dini inanç ve uygulamaları
A Study on the beliefs and practices of the Tahtacılar in Mersin region
- Tez No: 126233
- Danışmanlar: PROF.DR. HARUN GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tahtacılar, Mersin Tahtacıları, Musahiplik, Cem, Tenasüh, Tahtacılar, Tahtacılar of Mersin, Cem, Re-incarnation, friendship (musahiplik)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
II ÖZET MERSİN YÖRESİ TAHTACILARININ DİNİ İNANÇ VE UYGULAMALARI HAKKINDA ARAŞTIRMA Bu araştırmada, verilerin tespiti safhasında, katılma, gözlem ve mülakat yöntemleri uygulanmıştır. Bir alan araştırması olan çalışmanın konusunu, Mersin il sınırları içinde yaşayan Tahtacı topluluğunun dînî inanç ve uygulamalarının Dinler Tarihi açısından incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırmamızın amacı, Mersin yöresinde ' yaşayan Tahtacıların dînî inanç ve uygulamalarını tespit etmek; onların dînî inanç ve uygulamalarını karşılaştırmalı bir şekilde inceleyerek dînî fenomenleri daha derinlemesine anlamak, yorumlamak; Dinler Tarihi metodolojisine göre tespit edilen dînî fenomenlerin analiz ve yorumu sonucunda onların hangi dînî sistemin etkisiyle oluştuğunu, üstlendikleri fonksiyonları ortaya koymaktır. Araştırmamızda tarihi yönteme de başvurulmuştur. Ağaçeri Türkmenlerinin torunları olan Tahtacılar, endogami ve monogaminin hakim olduğu, kapalı toplum özelliği taşıyan bir topluluktur. Tahtacıların inanç sistemleri senkretik bir karakter taşımaktadır. Onların, inançlarının sistemleştirilemediği görülmekte, inançları arasında birçok çelişkiler bulunmaktadır. Tahtacıların günümüzdeki inanış ve uygulamalarının biçimlenmesinde. Geleneksel Türk Dini, Zerdüştilik, Maniheizm ve Sami kökenli dinlerin etkin bir yere sahip oldukları görülmektedir. Bunun yanı sıra Tahtacıların dînî inanç ve uygulamalarını ayrı bir din veya mezhep olarak değerlendirmek mümkün değildir. Gözlemlerimiz sonucu, her ne kadar Tahtacıların inanç sistemleri arasında Kur' an ve Peygamber inancının mevcut olmadığı ortaya çıkmış olsa da, onlar kendilerini dînî kimlik açısından Müslüman olarak tanımlamaktadırlar. Bu durumda tespit ettiğimiz Tahtacı inanış ve uygulamalarını bir tür Köy Dindarlığı veya Halk Müslümanlığı kategorisinde değerlendirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT A STUDY ON THE BELIEFS AND PRACTICES OF THE TAHTACILAR IN MERSİN REGION This is a fieldwork made among the heretic community called Tahtacılar who live in the region of Mersin, a town in southern Turkey. During this fieldwork, in order to collect data observation, interview, random and participation methods were used. Tahtacılar are the grandchildren of the Ağaçeri Turkmans. They live isolated mountainous areas and engage in woodcutting; and keep endogamy and monogamy marriage system, therefore they are so closed society. The aim of this study is to describe and determine the beliefs and practices of the Tahtacılar; also to compare them with native and other cultures and beliefs; to understand and interpret them in detail by utilising the methods of the Phenomenology of Religion; and also to analyse them with regard to the History of Religion; and finally to determine their function and how they, influenced and formed by earlier or contemporaneous beliefs or cultures. The collected data or findings were evaluated with regard to accounted regarding to History of Religion by using the historical method. Their beliefs system has a syncretical character. It was observed that their beliefs are in actual not systemised and have many contradictions, comparing to other written religions. It was also observed that impacts of the traditional Turkish Gok Tanrı religion, Zoroastrianism, Manichaeism and Semitic religions are seen on the process of the formation of the Tahcaci beliefs and prac'tices. In addition, it is not possible to say that the Tahtacı beliefs and practices are different religion or an Islamic sect. Although we did not find beliefs pertaining to Kur' an, the holy book of the Muslims, and the Prophet Muhammad, They identify them“Muslim”as a religious identity. To this, it is possible to evaluate their beliefs in the category of Popular Islam or Pastoral Religiousness.