Samipaşazade Sezai'nin hikayeciliği
Samipaşazade Sezai?s art of story writing
  1. Tez No: 126234
  2. Yazar: AYŞE DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Samipaşazade Sezai, Küçük Şeyler, Rumuzu '1-edeb, İclâl, hikâye, Samipaşazade Sezai, Küçük Şeyler, Rumuzu '1-edeb, İclâl, story
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Samipaşazade Sezai, Türk edebiyatında Tanzimat döneminin ikinci nesline mensuptur. Bu dönem içerisinde çağdaşı olan yazarlar gibi önemli eserler vermiş ve bir aydın olarak da sorumluluklarını yerine getirmiştir. Türk edebiyat tarihi içerisinde Sergüzeşt yazan olarak tanınmış, bunun yanında hikâye ve tiyatro türünde eserler vermiştir. Yazarın romancılığının gölgesinde kalan hikâye yazarlığı Türk hikâyesinin gelişim sürecini belirlemede önemli basamaklardan biridir. Samipaşazade Sezai hikâyelerinin büyük bir kısmını Küçük Şeyler, Rumuzü'1-edeb ve İclâl kitaplarında toplamıştır. Yazar, bunların dışında kalan dört hikâyesini ise kitaplaştırmamı ştır. Samipaşazade Sezai'nin hikâyeleri yapı bakımından sağlam ve oldukça gelişmiştir. Hikâyelerinde bu türe modern bir kimlik kazandırma çabası içerisindedir. Bu eserlerin bir bütün hâlinde değerlendirilmesi ise onun edebî kimliğine yeni ilâveler getirecektir.
Özet (Çeviri)
Samipaşazade Sezai is a member of Tanzimat Term's second generation. Like the other same period writers he had written important works and as an intellectual he had carried out his responsibilities in this term. He is known as writer of Sergüzeşt in Turkish literature besides he had written stories and theatres. The writer's storywriter side that's been kept in the background of his novelist side is one of the most important steps in determining the process of Turkish story writing. Samipaşazade Sezai had collected most of his stories in Küçük Şeyler, Rumuzü'1-edeb and İclâl. The writer hadn't printed his other four stories as books. Samipaşazade Sezai' s stories' structures are very strong and developed. He is in a struggle for having storywriting gained a modern identity. Evaluating all these works as a whole is going to bring new additions to his literary personality.