Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde buğday, mercimek, II. ürün mısır ve pamukta ürün kayıplarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on the determining for losses at the wheat, red lentil, second crop corn and cotton harvesting in Ceylanpınar Agricultural State Farm
  1. Tez No: 126522
  2. Yazar: BÜLENT AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hasat Kayıpları, buğday, mercimek, II. Ürün mısır ve pamukta ürün kayıpları, Crop losses, harvest crop losses, harvest crop losses in wheat, red lentil, second crop corn and cotton
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Oz 26§Z%- Yüksek lisans Tezi CEYLANPEN AR TARLM İŞLETMESİ'NDE BUĞDAY, MERCİMEK. İL ÜRÜN MISIR VE PAMUKTA ÜRÜN KAYIPLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bülent AKYOL Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 119 Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü. Beyazkule İşletme Amirliği buğday, mercimek, n. ürün mısır ve pamuk hasatlarında ürün kayıplarının belirlenmesi amacıyla, buğday ve mercimekte“Üç Çeyrek Metrekare ölçüm Yöntemi”ile ürün kayıpları saptanarak ortalama değerler tespit edilmiştir. Buğdayda 1996 yılında 24.300 dekar alanda genel kayıplar % 1.89, 1997 yılında 30.500 dekar alanda genel kayıplar % 2.37 olarak bulunmuştur. Mercimekte 1996 yılında 14.000 dekar alanda genel kayıplar % 9.35. 1997 yılında ise 12.800 dekar alanda genel kayıplar % 16.29 olarak bulunmuştur. II. Ürün mısır hasadında her parsel için 3 deneme alanında (2.80 x 1.0) kayıplar tespit edilerek ortalama değerler bulunmuştur. 1996 yılı H ürün Dane Mısır hasadında 1400 dekar alanda genel kayıplar % 1.48 olarak bulunmuştur. Kütlü Pamuk hasadında 5 deneme alanında (3.24mx2m) değerler saptanarak ortalama değerler hesaplanmıştır. Ürün kayıpları elle ve makine ile hasat için ayrı ayrı tespit edilmiştir. 1997 yılı pamuk hasadında toplam 1000 dekar alandan 495 dekan makine ile. 505 dekan elle hasat edilmiş, makinalı hasatta genel kayıplar % 19.6. elle toplamada ise % 5.9 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE DETERMINING FOR LOSSES AT THE WHEAT. RED LENTIL, SECOND CROP CORN AND COTTON HARVESTING IN CEYLANPINAR AGRICULTURAL STATE FARM Bülent AKYOL Harran University Gratuate School Of Natarel And Applied Science Department Of Agriculture Mechanization 1999, Page: 119 Crop losses established at wheat red lentil, second crop corn and cotton. In Beyazkule state of Ceylanpinar Agricultural State Farm. Three quarter square-metre metods were used in order to determination of losses wheat and red lentil in areas. After losses values have been found for wheat and red lentil. At wheat harvesting established approximate total 1.8 9 % on 24.300 da for year 1996 and 2.37 % on 30.500 da for year 1997. At red lentil harvesting established approximate total 9.35 % on 14.000 da for year 1996 and 16.29 on 12.800 da for year 1997. At second crop corn harvesting, three different sampling areas (2.80 m x 1.0 m) were used in order to determination on areas. After middle losses values have been found for second crop corn. Total losses are approximate 2.63 % on 1.400 da for year 1996. And 1.48 % on 1.200 da for year 1997. At cotton harvesting, five different sampling areas (3.24 mx 1.0 m) were used in order to determination on areas. After picking with cotton-picker is economic more than picking manual. At result picking with cotton-picker is economic 6 % and proved to quick harvest according to picking manual. If losses compared, total losses are middle 19.6 % on 495 da for cotton picker and 5.9 % on 505 da for picking manual in Ceylanpmar Agricultural State Farm