A Speaker-dependent isolated speech recognition system for the hero-I robot
- Tez No: 1271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜREN GÖKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ayrık söz tanıma, konuşmacıya bağlı, ayrım çekme, başlangıç ve bitim noktala rını bulma, veri karşılaştırma/sınıflan dırma, HERO-I robotu. -vı, isolated speech recognition, speaker-dependent, feature extraction, endpoint detection, data comparison/classification, HERO-I robot. -iv
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET HERO- I ROBOTU İÇÎN KONUŞMACIYA BA?LI, AYRIK SÖZ TANIMA DİZGESİ CELASUN, Meltem Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Müren Gökeri Eylül 1987, 228 sayfa Bu çalışmada, ayrım çekme, başlangıç ve bitim noktaları nı bulma, veri karşılaştırma/sınıflandırma evrelerinden olu şan söz tanıma işlemi incelenmiştir. Her evre için değişik yöntemler ayrıntılı olarak tanımlanmış ve işlenmiştir. Heathkit HERO-I eğitim robotu için en uygun olan yöntemler HERO ile uyuşumlu, konuşmacıya bağımlı, ayrık söz tanıma dizgesinin geliştirilmesi için seçilmiştir. Bu işlem için hem yazılım, hem de donanım ağırlıklı yaklaşımlar kullanıl mıştır. Seçilen yöntemler 6808* in makina dili ve robotun robot dili yorumlayıcısı kullanılarak gerçekleştirilmişlerdir. Gerçekleştirme işleminde HERO-I' in yazılım ve donanım özel liklerinden yararlanılmıştır. Dizge, robot için kullanılan onüç motor denetim emir sözcüklerinden oluşan bir sözlükten faydalanaraktan denen miştir. Sınama verisi sonuçları tartışılmış ve geliştirile- -v-bilecek yeni söz tanıma dizgeleri için önerilerde bulunul muştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SPEAKER-DEPENDENT ISOLATED SPEECH RECOGNITION SYSTEM FOR THE HERO-I ROBOT CELASUN, Meltem M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Müren Gökeri September 1987, 228 pages In this thesis, the three-phased speech recognition process-namely feature extraction, endpoint detection, and data comparison/classification - is studied. Different met hods are introduced and examined in detail for each phase. The most suitable methods for the Heathkit HERO-I Education al Robot are then chosen for the development of a speaker- dependent isolated speech recognition system compatible with the HERO. Both software and hardware based approaches are utilized in the process. The chosen methods are implemented in the 6808 micro processor machine language and by using the robot's robot language interpreter. HERO-I' s software and hardware facili ties are mainly used throughout the implementation process. The system is tested on a vocabulary consisting of thirteen motor control command words for the robot. The test -iii-data results are discussed and proposals for future speech recognition systems are given.