Mimarlıkta 'Kitsch' kavramı
The Concept of 'Kitsch' in architecture
- Tez No: 127173
- Danışmanlar: PROF. DR. AHSEN ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kitsch”, Beğeni, Haz, Avangard, Popüler kültür, Tüketim kültürü iv, Kitsch”, Taste, Pleasure, Avant-garde, Popular culture, Consumption culture
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Bu çalışmada, sanat ve mimarlık alanlarında tarafsız bir araştırma yapılarak,“kitsch”kavramı tartışılmaktadır.“Kitsch”kavramının, sanat ürünleri ışığında, tanımı, kullanım amacı ve anlamı araştırılmaktadır. Estetik beğeni ve anlam yönleriyle kavramın incelemesi yapılmakta ve mimarlık alanında örnekler üzerinde değerlendirilmektedir. Anlam, içerik ve biçim yönlerinden“kitsch”niteliklerin mimari eserde nasıl gözlendiği ve nasıl etkilediği araştırılmıştır. Bir grup mimarlık öğrencisiyle yapılan anketleri kapsayan alan çalışmasıyla, mimarlık öğrencilerin“kitsch”kavramını hakkındaki düşünceleri araştırılmıştır.“Kitsch”kavramının, mimarlıkta beğeni, biçim, haz, estetik ve tüketim yönleriyle incelemesi yapılmıştır. Kabul edilmeyen, savunulmayan bir durum olmasına rağmen geniş kitlelerce beğenilen“kitsch”nitelikli yapıların mimarlık alanındaki yeri araştırılmıştır. Modern ve postmodern manifestolar içinde, eleştirmenler tarafından sıkça kullanılan kavramın, mimari yaklaşımlarla yöntem açısından anlamsal ve biçimsel yönleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the concept of“kitsch”has been discussed by means of an impartial research within the context of art and architecture. It is aimed to define the concept of“kitsch”in the light of the creative works of fine arts and architecture. Also in this research, aesthetic taste and the meaning beyond the concept have been evaluated. The parameters of the concept such as the meaning, content and form have been evaluated within the architectural works. The characteristics of the concept and the impression it gives have been examined through a case study in which the observations of a group of undergraduate and graduate students of architecture were determined. The method used in this case study was set to be in the form of a questionnaire that aims to clarify the ideas of the students related to the concept of“kitsch”. The students' comments included the architectural aspects of the concept such as the taste, form, pleasure, aesthetics and consumption. The research also has provided information about the architectural evaluation of the concept concerning its popularity regardless of the authorities' criticism and rejection. In this research, semantic and morphologic aspects of the concept, within the context of modern and post-modern manifestations of the architectural approach, have been analyzed and discussed thoroughly.