Eskişehir'in soğanlı bitkileri üzerinde taksonomik, ekolojik ve korolojik bir araştırma
The Study of taxonomy, ecology and chorology on bulb plants in Eskişehir
  1. Tez No: 127368
  2. Yazar: HADİYE BAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Koroloji, Eskişehir, Türkiye, Flora, Chorology, Eskişehir, Turkey
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bu çalışma Davis'in kareleme sistemine göre A3, B3 ve çok küçük bir bölümü B4 karesinde yer alan Eskişehir İlinde yayılış gösteren soğanlı bitki florasını kapsamaktadır. Çalışma alam 1829-200 m. arasındaki yüksekliklerde ve 29° 59' 00“ - 32° 04' 00”doğu boylamları, 39° 03' 30“ - 40° 09' 30”kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Araştırma alanında Liliaceae, Iridaceae ve Amaryllidaceae familyalarına ait 13 cins, 69 tür ve tür altı takson tesbit edilmiştir. Bunlardan 11 takson B3 karesi için yeni kayıttır. Endemizm oranı % 30.4'tür. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı; Akdeniz elementleri % 36.2, Îran-Turan elementleri % 26.1, Avrupa-Sibirya elementleri % 8.7 şeklindedir. Toplam taksonun % 26'sı ise geniş yayılışlı veya bölgesi kesin karar verilemeyenlerdir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY The study consist of taxonomy, chorology and ecology of the bulbs plants in Eskişehir. According to Davis's Grid System, the research area by lies in A3, B3 and B4 square. 69 taxa belonging to Liliaceae, Iridaceae and Amaryllidaceae families have been found after identification plant specimens collected from the research area. 1 1 taxa are new records for B3 grid square. The rate of endemism is % 30.4. The distribution of taxa within the phytogeographical regions are as follows: Mediterranean elements % 36.2, Irano- Turanian elements % 26.1, Euro-Sibirian % 8.7, % 29 of total taxa are determined as far as the phytogeographic area is concerned or cosmopolitan.