Porsuk barajının günümüz şartlarında statik ve dinamik analizi
Static and dynamic analysis of Porsuk dam under modern conditions
  1. Tez No: 127369
  2. Yazar: ÖZGÜR ULUKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UFUK TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağırlık Baraj, Deprem Analizi, Porsuk Barajı, Alttan Kaldırma Kuvveti, Hidrostatik Basınç, Hidrodinamik Basınç IV, Gravity Dam, Earthquake Analysis, Porsuk Dam, Uplifting Force, Hydrodynamic Pressure V
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET Ağırlık barajların statik analizi için uygulamadaki kolaylığı nedeniyle günümüze kadar uygulana gelen yöntem ağırlık metodu yöntemidir. Gövdenin dinamik analizi ise deprem ivmesini yer ivmesine oranı ile ifade edilen bir katsayı ile yapı ağırlığının çarpımı şeklinde tatbik noktası gövde ağırlık merkezi olan kuvvetler ile ifade edilir. Bu kuvvetin her iki yönde etkidiği varsayımına dayanır. Boyutları günümüzde çok büyük olan yüksek ağırlık barajların hesabında, gövde iç ısısının değişiminden oluşan gerilmeler dahil rezervuar - gövde - zemin etkileşimini birlikte göz önüne alarak, daha çok sonlu eleman analiz yöntemleri üzerine geliştirilmiş bilgisayar analiz programlan kullanılır. Aynı zamanda bölgesel deprem spektrumu davranışını da baz alarak analiz yapılabilmektedir. Bu çalışmada ağırlık barajların analizi üzerine çalışmalar ve geliştirilmiş bilgisayar programlan araştırılmıştır. Genel bir yapı analiz programı olan SAP 2000v6- programı ile hidrodinamik kuvvetlerin, çeşitli alternatif analizler için verilerin girilmesinde güçlüklerle ve hassasiyeti arttırmak için seçilen sonlu eleman ağ sayısı arttırıldığında çok büyük zorluklarla karşılaşılmaktadır. Ağırlık barajların analizi üzerine geliştirilmiş CADAM vl.4.12 ile iki boyutlu statik ve dinamik analizlerin sisteme girilişinin çok hızlı oluşu, yük kombinasyonlarını seçebilme olanağı ve son geliştirilen alternatif dinamik analiz yöntemlerini içermesi nedeniyle bu çalışmada tercih edilmiştir. İşletme halinde bulunan Porsuk barajı, sonradan kretine ilave yapılan ve 3. derece deprem bölgesinde iken günümüzde 2. derece deprem bölgesinde bulunması nedeniyle ve de yapıldığı tarih itibari ile eski ağırlık barajı obuası nedeniyle mansabında bulunan yerleşim yerlerinin önemi göz önüne alındığında riski düşük bir baraj olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yeniden statik ve dinamik yönden incelenerek alınması gereken önlemler sunulmuştur
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gravity method is the common method for static analysis of gravity dams because of its simplicity in application. Dynamic analysis of body is expressed with the forces, which have applying points at the centroid of body. These forces are defined with multiplying coefficient that is the ratio of earthquake acceleration to gravitational acceleration with weight of the structure. It's assumed that these forces apply in two directions. Computer analysis softwares, which are based on the finite element analysis methods, are used considering reservoir - body - soil interaction and stresses, which are evaluated from changes in internal body heat in calculation of high gravity dams. It can also be analyzed considering local earthquake spectrum behavior In this work studyings on gravity dam analysis and computer softwares were researched. A general structural analysis program SAP 2000 was used in computations initially and some difficulties were encountered in inputting hydrodynamic loads and other load combinations. There are also some difficulties in increasing the finite element net to increase the accuracy. CADAM that was developed on gravity dam analysis, was preferred because it is rapid to performing 2-D static and dynamic analysis, in chance of selecting load combinations and including latest developed dynamic analysis methods. Porsuk dam that is at operating state is heightened later, and its seismic zone was shifted from third to second. This dam is an old dam and there are important settlings at downstream. Considering these reasons some precautions were presented with reanalyzing statically and dynamically to determine whether risky or not.