A-100 bölgesi civarında bazı çift-çift çekirdeklerin özelliklerinin ve geçişlerinin E2/M1 kutupsal karışımlarının incelenmesi
The Investigation of properties and E2/M1 multipole admixtures of transitions of some even-even nuclei around the A-100 region
- Tez No: 127389
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ULUER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kutupsal Karışım Oranı, B(E2) Geçiş Olasılıkları, Enerji Düzeyleri, Etkileşen Bozon Modeli, A -100 Geçiş Bölgesi, Multipole Mixing Ratio, B(E2) Transition Probabilities, Energy Levels, Interacting Boson Model, A -100 Transition Region. IV «ss
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET A -100 BÖLGESİ CİVARINDA BAZI ÇİFT-ÇİFT ÇEKİRDEKLERİN ÖZELLİKLERİNİN VE GEÇİŞLERİNİN E2/M1 KUTUPSAL KARIŞIMLARININ İNCELENMESİ TÜRKAN, Nurettin Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı, Doktora Tezi Danışman: Prof. Dr. ihsan ULUER Haziran 2002, 187 sayfa Bu tez çalışmasında, A -100 civarındaki bazı çift-çift çekirdeklerin B(E2) geçiş olasılıkları ile E2/M1 kutupsal karışım oranları, kuadropol momentleri incelenerek deformasyon dereceleri belirlenmiştir. Model olarak Etkileşen Bozon Yaklaşımı (IBA) kullanılarak Hamiltonyen parametre değerleri elde edilip bunların uygunluğu, incelenen A-100 çekirdeklerinin belirli enerji düzeylerinin değerleri hesaplanarak ve daha önceki deneysel ve teorik sonuçlarla karşılaştırılarak test edilmiştir. Daha sonra test edilen bu parametre değerleri kullanılarak çekirdeklerin belirli geçişlerine ait B(E2) geçiş olasılıkları ile (E2/M1) kutupsal karışım oranları hesaplanmıştır.Elde edilen B(E2) geçiş olasılıkları ile (E2/M1) kutupsal karışım oranı değerlerinin, daha önce yapılmış deneysel ve teorik çalışma sonuçları ile uyum içinde olduğu gözlenmiştir. Belirli B(E2) geçiş olasılıkları birbirine oranlanarak elde edilen bu R değerleri, etkileşen bozon modelinin (IBM); Kuadropol Vibratör (Küresel U(5) tipi çekirdek), Eksenel Olmayan Gamma Kararsız Rotor (0(6) Tipi çekirdek) ve İdeal Simetrik Rotor (Elipsel SU(3) tipi çekirdek) sınır değerleri ile karşılaştırılarak söz konusu çekirdeklerin hangi bölgelere ait oldukları araştırılmış ve bulgular“Casten”üçgeni üzerinde gösterilmiştir. Elde edilen R4/2( = E(4^)/E/(2+)) enerji oranları, kuadropol momentleri ve önemli bazı nükleer yapı parametreleri incelenerek, A~100 civarı seçme bazı çift-çift çekirdeklerin deformasyon özellikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF PROPERTIES AND E2/M1 MULTİPOLE ADMIXTURES OF TRANSITIONS OF SOME EVEN-EVEN NUCLEI NEAR THE A~1 00 REGION TÜRKAN, Nurettin Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics, Ph.D.Thesis Supervisor: Prof. Dr. İhsan ULUER June 2002, 187 Pages In this thesis, B(E2) transition probabilities, (E2/M1) multipole mixing ratios, quadrupole moments of some even-even nuclei near A -100 have been determined and their deformation degrees were investigated. As a model, interacting boson approximation (IBA) is used and Hamiltonian parameters have been obtained. These values were tested by calculating the energy values of A ~100 nuclei and by comparing them with some results of previous theoretical and experimental studies. Using these values, B(E2) and 8(E2/M1) were calculated and compared to the previous theoretical and experimentalresults. As a result, it was shown that there is a good agreement between them. By taking the ratio of selected B(E2) transition probabilities to each other, the R values were obtained and by comparing these with the limiting values of Quadrupol Vibrator (Spherical U(5) type nucleus), Unaxially Gamma Unstable Rotor (0(6) type nucleus) and Ideally Symmetric Rotor (Eliptic SU(3) type nucleus), the considered nuclei are placed in their proper place in“The Casten”triangle. By taking the R4/2( = E(4\)/EJ(2])) energy ratios, quadrupol moments and some important nuclear structure parameters, deformation properties of some even-even nuclei around the A ~100 region have been obtained.