Agelena labyrinthica (huni örümcek) dişi bireylerindeki zehir bezlerinin morfolojik yapısının araştırılması
Investigation of morphological structure of venom glands in female Agelena labyrinthica
  1. Tez No: 127393
  2. Yazar: KÜLTİĞİN ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN, YRD. DOÇ. DR. NAHİT PAMUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Agelena labyrinthica, Zehir Bezi, Morfoloji, Işık Mikroskobu, SEM, Agelena labyrinthica, Venom Gland, Morphology, Light Microscopy, SEM. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET AGELENA LABYRINTHICA (HUNİ ÖRÜMCEK) DÎŞÎ BÎREYLERÎNDEKÎ ZEHİR BEZLERİNİN MORFOLOJİK YAPISININ ARAŞTIRILMASI ÇAVUŞOĞLU, Kültiğin Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yrd Doç. Dr. Nahit Pamukoğlu Ortak Danışman: Prof. Dr. Turan Güven Temmuz 2002, 30 sayfa Bu çalışmada, huni örümceği Agelena labyrinthica'nın. zehir bezinin morfolojik yapısı ışık ve elektron mikroskopta incelenmiştir. Zehir bezinin dıştan içe doğru kaim bir kas tabakası, bazal lamina ve salgı epitel hücrelerinden meydana geldiği görülmüştür. Çizgili kas tabakasının sarmal şekilde bezin etrafım kuşattığı ve iç kısımdaki bazal laminaya kadar uzandığı tespit edilmiştir. Kas tabakası ile salgı hücrelerini birbirinden ayıran bazal laminanın altında, zehir üretimiyle görevli salgı epitel hücrelerinin yer aldığı ve bu hücrelerin büyük çekirdekli olup sitoplazmalarının ise çok sayıda salgı granülü ile dolu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF MORPHOLOGICAL STRUCTURE OF VENOM GLANDS IN FEMALE AGELENA LABYRINTHICA ÇAVUŞO?LU, Kültiğin Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology, M.Sc.Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nahit Pamukoğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Turan Güven July 2002, 30 pages In this study, the venom gland of funnel spider Agelena labyrinthica was investigated morphological structure by using light and scanning electron microscope. From outside to inside the venom gland was observed to be composed of a thick muscle layer, basal lamina and glandular epithelial cells. It is determined that the striated muscle layer spirally covers the gland and lies up to basal lamina in the gland. Under basal lamina separating muscle tissue and glandular cells, venom producing glandular epithelial cells which have large nucleus in addition to their cytoplasm containing many secretion granules was determined. HI «JSSSS^