Agelena labyrinthica'nın zehir bezinin fonksiyonel ince yapısı ve Agelena zehirinin karakterizasyonu
Functional ultrastructure of the venom gland of Agelena labyrinthica and characterization of the Agelena venom
- Tez No: 133231
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Spider, Agelena labyrinthica, venom gland, electron microscopy, venom, SDS- PAGE
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Doktora Tezi Agelena lahvrinthica'nm ZEHİR BEZİNİN FONKSİYONEL İNCE YAPISI VE Agelena ZEHİRİNİN KARAKTERİZASYONU Nazife YİĞİT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Turan GÜVEN Bu çalışmada, Agelena lahyrimhica'nm zehir aygıtı ve zehir bezinin fonksiyonel ince yapısı ışık. mikroskobu (İM), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve geçirmeli elektron mikroskobu (TEM) ile incelenmiştir. Elektrostimülasyonla alınan zehir ve zehir bezi ekstraktımn protein profilleri SDS-PAGE ile çıkarılmıştır. A. labyrinthica'mn zehir aygıtının esas organizasyonu, diğer örümceklerin zehir aygıtlarının genel mimarisine benzemektedir. Zehir aygıtı, bir çift keliser ve zehir bezinden oluşmaktadır. Her bir zehir bezi, en dışta kas tabakası, ortada epitel hücreler ile kas tabakasını ayıran bir bazal lamina ve en içte salgı epitelinden oluşmaktadır. Zehir bezini sarmal olarak kuşatan çizgili kas demetleri sarkoplazmik retikulum, mitokondri ve miyofilamentlerce zengin sarkoplazma SEM ve TEM'Ie belirlenmiştir. Her bir çizgili kas demeti bazal laminayla temas eden ince bir adventitia tabakasıyla kuşatılmıştır. Kas tabakasında çok sayıda akson ve trakeol bulunmaktadır. Silindirik salgı hücreleri tipik bir bez epiteli oluşturmaktadır. Epitel hücreleri granullü endoplazmik retikulum, mitokondri ve farklı şekil ve büyüklükte salgı granülleri ile doludur. Salgı granUlleri, hücrenin apikal kısmında yer almaktadır. Boşaltılmış zehir bezlerinin hücreleri, İM ve TEM ile incelenmiştir. Bez epitel hücreleri sitoplazmalarımn yoğunluğuna göre, bazalde elektron şeffaf (açık renkli) ve apikalde elektron yoğun (koyu renkli) hücreler olarak belirlenmiştir. A. labyrinthica'mn elektrostimülasyon ile elde edilen zehiri, elektriksel olarak uyarılmamış ve uyarılmış zehir bezi ekstraktlannın protein profilleri karşılaştırılmıştır. Zehir salgısında yedi farklı polipeptid bulunmuştur. 2003, 95 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Örümcek, Agelena labyrinthica, zehir bezi, elektron mikroskop, zehir, SDS-PAGE.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis FUNCTIONAL ULTRASTRUCTURE OF THE VENOM GLAND OF Agelena labyrimhica AND CHARACTERIZATION OF THE Agelena VENOM Nazife Yİ?İT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Turan GÜVEN In this study, functional ultrastructure of the venom apparatus and venom glands of Agelena labyrimhica was investigated by using light microscopy (LM), scanning (SEM) and transmission electron microscopy (TEM). To compare the protein profiles of electrostimulated venom and venom gland extracts of A. labyrimhica, SDS-PAGE was performed. The major organization of the venom apparatus of A. labyrinthica has been similar the general architecture of the other spiders' venom apparatus. The venom apparatus is composed of a pair of chelicerea and venom glands. Each venom gland composed of outer striated muscle layer, in the middle basal lamina which separate the muscular region from epithelial cells and inner glandular epithelium. The striated muscular bundles were encapsulated spirally venom gland and muscle cells and their cytoplasm rich in sarcoplasmic reticulum, myofibrils and mitochondria have been observed in SEM and TEM. Each striated muscular bundle has been surrounded by a thin adventitia connecting with basal lamina. There are a number of axons and tracheoles within the muscle layer. The secretory epithelium, made up of high columnar cells, form a simple gland. Epithelial cells have well developed rough endoplasmic reticulum, mitochondria and different size and shape of secretory granules. The emptied venom glands were investigated by using LM and TEM. The glandular epithelial cells are subdivided into basal light cells and electron densed apical (dark) cells according to their electron densities of their cytoplasm. In order to compare the protein profiles of electrostimulated venom, unstimulated venom gland and stimulated venom gland extracts of A. Labyrimhica, SDS-PAGE has been applied. Seven different polypeptides have been found in the secretion of venom. 2003, 95 pages