Karışık donörlü 18-üyeli makrosiklik halka içeren (E,E)-dioksim ve kompleks formasyonlarının sentezi ve karakterizasyonu
The synthesis and characterization of a novel vic-dioxime and its mononuclear complexes bearing an 18-membered N2O2S2 macrocycle and their characteristics as extractants for transition metal ions
  1. Tez No: 127436
  2. Yazar: İRFAN ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT KANTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: v/c-Dioksim, Template Etki, Mononükleer Kompleks, BF2+-Köprülü Kom-pleks, Karışık Donörlü, Ekstraksiyon, v/c-Dioxime, Template Effect, Mononuclear Komplex, BF2+-Capped Com plex, Mixed-Donors, Extraction.
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, diazadioksaditiya makrosikliği içeren yeni bir (E,E)- dioksim (tfeL), bir aromatik aminin siyanojen di-N-oksit ile reaksiyonundan sentezlenmiştir. Bu yeni oksimin BF2+-köprülü mononükleer Ni+2 kompleksi kullanılarak sentezlenmiştir. Sentezlenen (2) ve (5) bileşiklerinin geçiş metal katyonlanyla pikrat iyonu ile çözücü ekstraksiyonu 25°C'de çalışıldı ve UV- Visible spektroskopisi ile ölçülmüştür. Pb2+, Ni2+, Co2+, Cd2+, Zn2+, Cu2+, Ag+ geçiş metal pikratlannın ekstrakte olabilirlikleri ve seçimlilikleri tayin edilmiştir. Yeni bileşiklerin yapılan 'H-NMR, l3C-NMR, İR, MS spektral verileri ve elementel analiz değerleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Synthesis and Characterization of a Novel v/c-Dioxime and Its Mononuclear Complexes Bearing an 18-Membered N202S2 Macrocycle and Their Characteristics As Extractants for Transition Metal Ions A new (E, E)-dioxime (H2L) containing a diazadioxadithia macrocyclic moieties has been synthesized by reaction of an aromatic primary amine with cyano-gendi-N-dioxide. The BF2 -capped Ni mononuclear complex of this new oxime has been synthesized using a precursor hydrogen-bridged mononuclear Ni2+ complex. The solvent extraction of transition metal cations by (3) and (6) with picrate anion into chloroform has been studied at 25 °C and UV- visible spectroscopy. The extractability and selectivity of transition metal picrates, (Pb2+, Ni2+, Co2+, Cd2+, Zn2+, Cu2+, Ag4) has been evaluated. The structures of new compounds are identified by using elemen-tal analysis, *H and 13C-NMR, IR and MS spectral data.