Kimyasal bağlar ve moleküler geometri konularıyla ilgili bir web destekli öğretim materyalinin geliştirilmesi ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi
Development and evaluation of web based teaching material on chemical bonds and moleculer geometry
- Tez No: 127473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Web Destekli Öğretim, Kimyasal Bağlar ve Moleküler Geometri. V, Chemistry Education, Web Based Learning, Chemical Bonds and Molecular Geometry. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Teknolojideki hızlı gelişmeler, mevcut sistemleri değişime götürmekte, eğitim politikaları bu yönde yeniden yapılandırılmakta ve eğitim programlarının değiştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalarda bilgisayarların ve özellikle internetin Öğretim sürecine yerleştirilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Web destekli öğretim materyalleri canlandırmalar, oyunlar, sohbet odası ve ilan panosu gibi özellikleriyle öğrencilerin ilgisini çekmektedir. Kimyadaki pek çok kavram soyut olduğu için anlaşılmasında sorunlar yaşanmakta dolayısıyla bu kavramların anlaşılmasında görsellik önemli hale gelmektedir. Bu konulardan ikisi;“Moleküler Geometri ve Kimyasal Bağlar”konulandır. Bu çalışmada sosyal bütünleştirici yaklaşıma göre bir web destekli öğretim materyali geliştirilmiş ve değerlendirilmeye sunulmuştur. Materyalin geliştirilmesi aşamasında Photoshop, Flash, Asp, Microsoft Access, 3D Studio Max, Dreamweaver, Fireworks gibi programlama dilleri kullanılmıştır. Geliştirme aşamasında, eğitim teknolojisi alanında uzman kişilerin ve öğrencilerin görüşlerine başvurulmuştur. Sitenin değerlendirilmesinde anket ve mülakat yöntemleri kullanılmıştır. Site son şeklini aldıktan sonra öğretmenlere, kimya eğitimi alanındaki araştırma görevlilerine ve kimya öğretmenliği 4. sınıf öğrencilerine, 32 maddelik bir anket uygulanmıştır. Anketin hazırlanmasında literatürdeki ilgili kaynaklardan yararlanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler, yüzdeleri hesaplanarak ve cevaplar gruplandırılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; hazırlanan materyalin hem okul ortamında hem de okul dışı ortamlarda öğrencilerin yararlanabileceği bir kaynak olduğu belirlenmiştir. Araştırmacılar tarafindan, bu çalışmada sunulana benzer sitelerinin hazırlanması kimya ve fen öğretmenlerinin öğretimde kullanabilecekleri Türkçe web materyali sorununu büyük ölçüde çözecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Development And Evaluation of A Web Based Teaching Material On Chemical Bonds and Molecular Geometry Rapid technologic developments are forcing the existing systems to charge. Studies done in this respect are consantrated on the supportive use of computers and internet in teaching. It is believed that an internet based learning materials with animations, games, chat and bulletin boards will increase the students' curiosity. In chemistry, there are a number of abstract topics. These topics are difficult to understand. Therefore visuallity is very important for their proper understanding. Two of these topics are“Chemical Bonds And Molecular Geometry”. In this study, a web based material on Social Constructivist Theory was developed by the researcher. To prepare the web site, programming languages like Photoshop, Flash, Asp, Microsoft Access, 3-D Studio Max, Dreamweaver, Fireworks were used. And the experts'and student's ideas were taken in to account to secure the quality of the web site. In this study interwiev and survey metods were used to assess the web site. At first stage of the study 10 students from the 11. th grade, 2 experts of the learning technology were interviewed. At the second stage, 5 chemistry teacher, 10 academic reseacher, 30 students from department of chemistry education in Karadeniz Tecnical University were surveyed with a questionnaire. The questionnaire was developed by using scales used in the related literature with some modification. The collected data were analyzed by using percentages and/or putting the answers in to categories. According to the findings of this research, it can be said that the web based matemi is suitable to be used in learning and teaching envorinments in either classrooms or out of it. It is supported that if researchers develop new web materials in Turkish, teachers may have greater chance to teach chemistry or science in an effective way.