Artvin ?Karagöl-sahara milli parkı? içerisindeki köylerin sosyo-ekonomik dokusu ve milli park ile ilişkileri
Social and economical structures of the villages in Artvin ?Karagöl-sahara national park? and their relations with the national park
- Tez No: 246354
- Danışmanlar: PROF. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karagöl-Sahara Milli Parkı, Doğa Koruma, Milli Park, Karagöl-Sahara National Park, Nature Conservation, National Park
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Milli parklar, doğal ve kültürel mirasın korunmasını sağlayan ve bu kaynaklarla bölgede yaşayan halkın gelirlerini artırmaya katkıda bulunan, önemli doğa koruma alanlarıdır. Diğer koruma alanlarında olduğu gibi, milli park sınırları içinde yer alan yerleşim alanlarında da, korumadan kaynaklanan kısıtlamalar nedeniyle ekonomik ve sosyal açıdan pek çok sorunla karşılaşılmaktadır.Bu korunan alanlarda, doğal-kültürel kaynaklarla özellikle mevcut biyolojik çeşitliliğin varlığını sürdürebilmesi için, koruma-kullanma dengesinin sağlanması önemlidir. Bu nedenle uzun devreli gelişme planlarının hazırlanmasında geniş katılım ve kurumlararası eşgüdüm sağlanmalıdır.Milli park olarak belirlenen alanlarda, yaşamını sürdüren halkın sorunlarını belirlemek amacıyla yapılan bu araştırmada, Karagöl-Sahara Milli Parkı incelenmiştir. Araştırma alanı, Doğu Karadeniz Bölgesinde, Artvin ili Şavşat İlçesi sınırları içinde yer almaktadır. 31.08.1994 tarihinde milli park olarak kabul edilen alanın, en önemli özelliği kırsal yerleşimleri ve geleneksel yaşamı ile vejetasyon zenginliğidir. Çalışmada, bu alan içerisinde yer alan köyler ve köylere ait yayla ve kışlalar incelenmiştir. Bu köylerin, sosyo-ekonomik durumları ve milli park ile ilişkileri araştırılmıştır. Alanın rekreasyon ve turizm yönünden kullanımları değerlendirilmiş ve toplanan veriler ışığında, genel değerlendirilmeler yapılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, alanda mevcut ve olası sorunlar belirlenerek, bunlara yönelik çözümler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
National Parks are one of the most important nature reserve areas that help to protect cultural and historical values of the societies and provide additional living income for people. As in the other reserve areas, people settled in the national parks face numerous economical and social problems due to conservation originated limitations.Conservation-utilization balance is important in protected areas to sustain biodiversity and cultural heritage. Therefore, cooperation and participation of stake holders from wide variety of groups are needed in the preparation of long term management plans of the protected areas.The objective of this study is to determine problems of the people living in the Karagöl-Sahara National Park. Study area is located at Şavşat town of Artvin, in the Blacksea Region. Study area was declared as National Park in 31 th of August, 1994. The area is rich in terms of flora characteristics and has villages with traditional life-style.With this study, social and economical aspects of the people living in the villages of national park were examined and their interactions with national park were investigated. Study area also was evaluated in terms of tourism and recreation aspects and general conclusions were made based on the data obtained from the area. As a result of the study, current and possible future problems in the study area were determined and some suggestions were made to solve these problems.