Makrobisiklik grup taşıyan yeni ftalosiyaninlerin sentezi ve kompleks formasyonlarının incelenmesi
Studies on the synthesis and complex formation of novel phthalocyanines containing macrobicyclic moieties
  1. Tez No: 127551
  2. Yazar: AHMET BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makrobisiklik ftalosiyanin, ftalonitril, izoiminoindolin, agregasyon, metalsiz ftalosiyanin, kriptand, metalo-ftalosiyanin. VII, Macrobicyclic, phthalocyanine, phthalonitrile, isoiminoindoline, Aggregation, metal-free phthalocyanine, cryptand, metallophthalocyanine VIII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Bu çalışmada, periferal substituent olarak simetrik diazaditiyatetraokza makrobisiklik metalsiz ftalosiyanin (5) elde etmek amacıyla, l,2-bis(2-iyodoetilmerkapto)- 4,5-disiyanobenzen (1) ile 4,13-diaza-18-krown-6 (2)'nin reaksiyonundan başlangıç maddesi olarak 1 3, 1 6,2 1,24-tetraoksa-4,7-ditiya-5,6-(4',5'-disiyanobenzo)- 1,10- diazabisiklo[8.8.8]hekzakosan (3) sentezlendi. Bunun yanında yine metalsiz ftalosiyanin (5) sentezinde kullanmak için hazırlanan makrobisiklik dinitril türevi (3) izoindol türevine (4) dönüştürülmüştür. Ayrıca, makrobisiklik dinitril türevi ile susuz NİCİ2 ve Zn(CH3COO)2'2H20 tuzlan reaksiyona sokularak sırasıyla nikel(II) (6) ve çinko(II) (7) ftalosiyanin kompleksleri elde edilmiştir. Diğer yandan simetrik diazahekzaoksa makrobisiklik grup ihtiva eden metalsiz ftalosiyanin (13) sentezlendi. Bu amaçla 4,13- diaza-18-krown-6 (2) ile l,2-bis(2-iyodoetoksi)-4,5-dibromobenzen (8) uygun koşullarda reaksiyona sokularak makrobisiklik dibromo türevi (9) sentezlendi. Hazırlanan bu makrobisiklik dibromo türevi (9) aşın CuCN ile muamele edilerek makrobisiklik dinitril türevi (11) elde edilmiştir. Metalsiz ftalosiyanin (13) sentezinde kullanılan izoindol türevi (12), makrobisiklik dinitril türevinden (11) NaOCBb ve kuru metanollü ortamda susuz NH3 gazı geçirilmesiyle sentezlenmiştir. Ayrıca, Ni(II) ftalosiyanin kompleksi, metalsiz ftalosiyanin (13) ile susuz NiCb'ün 1:1 oranında reaksiyonundan hazırlandı. Bunlara ilave olarak Cu(II) ftalosiyanin (15), makrobisiklik dibromo türevi (9) ile aşın CuCN'ün kinolinli ortamda reaksiyonundan elde edilmiştir. Bu orijinal bileşiklerin yapıları, elementel analiz, lK ve 13C-NMR, İR, kütle ve UV-Vıs spektral verileri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Studies on the Synthesis and Complex Formation of Novel Phthalocyanines Containing Macrobicyclic Moieties In this work, 13,16,21,24 - tetraoxa- 4, 7- dithia- 5, 6- (4\ 51- dicyanobenzo) - 1,10- diazabicyclo[8.8.8]hexacosane (3) as a starting reagent was synthesized by the reaction of 1,2 -bis(2-iyodoethylmercapto)-4,5-dicyanobenzene (1) with 4,13-diaza~18-crown-6 (2) to obtain metal-free phthalocyanine (5) containing symmetrical diazadithiatetraoxamacrobicyclic units as peripheral substituent groups. In addition to this, macrobicyclic dinitrile derivative (3), prepared to be used in the synthesis of metal-free phthalocyanine (5) was changed into isoimnoindoline derivative (4). Ni(II) (6) and Zn(II) (7) phthalocyanine complexes were obtained by the treatment of macrobicyclic dinitrile derivative with anhydrous NiCb and Zn(CH3COO)2'2H20 salts respectively. On the other hand, metal-free phthalocyanine (13) containing symmetrical diazahexaoxamacrobicyclic group was synthesized. For this purpose we treated 4,13-diaza-18-crown-6 (2) with l,2-bis(2-iyodoethoxy)-4,5-dibromobenzene (8) under suitable reaction conditions to prepare macrobicyclic dibromo derivative (9). This dibromo derivative (9) was treated excess amount of CuCN to get macrobicyclic dinitrile derivative (11). Isoiminoindoline derivative used for the synthesis of metal-free phthalocyanine (13) was synthesized by the reaction of the macrobicyclic dinitrile derivative (11), NaOCH3 and dry methanol, while passing dry ammonia gas through the reaction mixture. Also, Ni(II) phthalocyanine complex was prepared from metal-free phthalocyanine (13) and equivalent amount of anhydrous NİCİ2. Beside this Cu(II) phthalocyanine (15) was obtained from the reaction of macrobicyclic dibromo derivative (9) and excess amount of CuCN in dry quinoline. The structures of all these original compounds were identified by using elementel analysis, H and C-NMR, IR, mass and UV-Vis spectroscopic data.