İlköğretim okulu yöneticilerinin empatik eğilimleri ve empatik becerileri ile çatışma yönetimi ve stratejileri arasındaki ilişki (Ankara ili örneği)
The relationship between empatic tendency, skills and conflict management strategies of basic education school managers
- Tez No: 127686
- Danışmanlar: PROF. DR. İNAYET PEHLİVAN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Eğitim, Yönetim, Çatışma, Çatışma Yönetimi, Çatışma çözümü, Empati. & /?/ V \s, Principals, Education, Management, Conflict, Conflict Management, Conflict Resolution, Empathy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
149 ÖZET İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN EMPATİK EĞİLİM VE EMPATİK BECERİLERİ İLE ÇATIŞMA YÖNETİMİ STRATEJİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ (Ankara İli Örneği) Yıldırım, Atila Doktora, Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü Tez Danışmanı: Prof.Dr. İnayet Aydın Kasım 2003, 183 sayfa Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okulu yöneticilerinin empatik eğilimi ve becerileri ile çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkiye yönelik yönetici ve öğretmen görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın evreni, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Ankara İli Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan, 8 merkez ilçedeki resmi ilköğretim okullarında görevli 429 okul müdürü ve 17436 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın ömeklemine alınan yöneticiler ve öğretmenler yansız olarak seçilen 100 ilköğretim okulundan belirlenmiştir. 100 okuldan 100 müdür ve örnekleme formülü uygulanarak belirlenen 931 öğretmen olmak üzere toplam 1031 kişi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada verileri toplamak amacıyla, Empatik Eğilim, Empatik Beceri ve Çatışma Yönetimi Stratejileri anketleri olmak üzere üç anket uygulanmıştır. 1031 kişiye uygulanan anketlerden; müdürlerden 73 anket, öğretmenlerden ise 579 anket olmak üzere toplam 652 anket geri dönmüştür. Elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Çözümlemede frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma ve t - testi kullanılmıştır. Öğretmenlerin ve yöneticilerin görüşleri arasındaki fark ve mesleki kıdem, mezuniyet durumu, yöneticilik kıdemi ve yönetim konusunda hizmetiçi eğitime katılma sayısına göre farkın anlamlılığını test etmek için t- testi uygulanmıştır. Anlamlılık testinde 0.05 düzeyi esas alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yöneticilerin çatışma yönetimi stratejileri“tümleştirme”,“uzlaşma”,“kaçınma”,“ödün verme”,“hükmetme”yönetici ve öğretmen değerlendirmelerine göre aynı önem sırasında olduğu görülmektedir. İlköğretim okulu yöneticilerinin çatışma yönetimi stratejilerinden en çok“tümleştirme”stratejisini kullandıkları150 bulunmuştur. Yönetici ve öğretmenlerin“tümleştirme”ve“uzlaşma”stratejilerine ilişkin değerlendirmeleri arasında fark olduğu görülmektedir. Bununla birlikte,“ödün verme”,“hükmetme”ve“kaçınma”stratejilerine ilişkin yönetici ve öğretmen değerlendirmeleri arasında belirgin bir fark olmadığı bulunmuştur. Yöneticilerin yöneticilik kıdemleri, seminere katılma ve mezuniyet durumları ile çatışma yönetimi stratejilerinin beş boyutuna ilişkin, yönetici ve öğretmen değerlendirmeleri arasında fark bulunamamıştır. Yöneticilerin empatik beceri puanlarının yöneticilik kıdemlerine, mesleki kıdemlerine, mezuniyet durumuna, seminere katılma durumuna göre karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunamamıştır. Ancak, yöneticilerin empatik beceri puanlarında yönetici ve öğretmenlerin değerlendirmeleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
151 SUMMARY THE RELATIONSHIP BETWEEN EMPATIC TENDENCY.SKILLS AND... CONFLICT MANAGEMENT STRATEGIES OF BASIC EDUCATION SCHOOL MANAGERS Yıldı rim, Ati la Ph D., Depertmant of Education Managment and Planing Advisor: Prof. Dr. İnayet Aydın November 2003, 183 p. The research aims to study the relationship between emphatic tendency, skills and conflict management strategies of basic education school managers. Research population is consist of 429 school principals and 1 7 436 school teachers, working in formal basic education schools, at 8 central districts of Ankara. The sample of the study is drawn from 100 basic education schools through random sampling. 100 school principals and 931 school teachers are drawn using the approach sampling formula. Total sample is 1031 persons. Three different questionnaires in Emphatic Tendency, Emphatic Skills and Conflict Management Strategies are designed and mailed to 1031 people. 73 returns from principals and 579 returns from teachers have been received. The study revealed that conflict management strategies of“Collaboration”,“Compromise”,“Avoidance”,“Competition”and“Accommodation”have equal importance for the managers, yet,“Collaboration”is the most common strategy used for conflict resolution by the managers. No significant differences have been determined between teachers and managers in the use of strategies“Compromise”,“Avoidance”,“Competition ”and“Accommodation ”. No significant differences have been detected between“emphatic skill scores”or conflict management strategies of managers and their graduation, vocational experience and course attendance. However, significant difference has been found in the evaluation of managers on emphatic scores between the managers themselves and the teachers.