Çevre dostu ürün kavramı ve tüketime yansımaları
Eco-sensivite products concept and its reflections on consumption manner
- Tez No: 127702
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: çevre dostu ürün/tasarım, sürdürülebilir ürün tasarımı, tüketici davranışları, sürdürülebilirlik 111, Eco-sensitive products/design, sustainability, sustainable design IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz ÇEVRE DOSTU ÜRÜN KAVRAMI VE TÜKETİME YANSIMALARI ARDA BULBEN SUEL Yüksek Lisans, Sosyal Çevre Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. CAN HAMAMCI Çalışma, çevre dostu ürün kavramı çerçevesinde literatürde bulunan çalışmaları ve uygulamaları inceleyerek, bu kavramın ürün, üretici ve tüketici üçgeninde gelişen süreçlerdeki varlığı üzerine yoğunlaşmıştır. Çalışmada tasarım ve çevre kavramlarının ortak noktası olarak sürdürülebilir ve çevre dostu ürün yaklaşımları ele alınmıştır. Kavramlar ilk ortaya atıldıkları zamanlardan beri bir çok değişim yaşamışlardır. Bu kavramlar konusunda farklı görüşler ve yaklaşımlar vardır. Çalışmada farklı kavramlar sosyolojik, erik, ekonomik ve ekolojik açıdan ele alınmaktadır. Son yıllarda çevre dostu ürünler tüketmek konusunda artmakta olan bir ilgi söz konusudur. Tüketicinin yaklaşımı, kanunlar, standartlar, firmalar arası rekabet ortamı ve çevresel bilinç; tasarımcıları ve üreticileri, ürünlerinin çevre üzerindeki etkilerini de dikkate almaya yönlendirmektedir. Çevre dostu ürün, üretim ve tüketim kavramlarının sürdürülebilir kalkınma açısından durdınokta oldukça önemlidir. Seri üretim temeline dayanan endüstri ve endüstriyel tasarım ekonomiye dayalı evrensel kültürün en önemli bileşenlerinden biridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECU-SENSITIVE PRODUCTS CONCEPT AND ITS REFLECTIONS ON CONSUMPTION MANNER ARDA BÜLBEN SÜEL M.A., The Department of Social Environment Adviser: Prof. Dr. CAN HAMAMCI Mass production based industry is one of the main components of economy- based culture. In this sense, in recent years, there has been a growing interest towards eco-sensitive products and environmental consumption. Legislation, standards, market strategies, Consumers' attitude and environmental consciousness orientate the sides of the process to consider the impacts of the products within an environmental perspective. In the study, design and environment concepts were taken into account from a common ground, such as sustainability and environmental (eco-) sensitive products. These concepts have had a progressive approach from the moment they introduced to the literature. There are different approaches and doctrines through the history of these concepts. In the study, these were investigated from social, technological and ecological point of view.