Maliyet yönetim aracı olarak hedef maliyetleme ve Devlet Orman Fidanlık İşletmeleri'nde uygulanabilirliği
Target costing as cost management technique and applicability of target costing in the state forest nurseriy businesses
  1. Tez No: 128108
  2. Yazar: HASAN ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DURMUŞ ACAR, Y.DOÇ.DR. AHMET TOLUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet yönetimi, Hedef Maliyetleme, Devlet Orman Fidanlık İşletmeleri
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
vn ÖZET Günümüz rekabetçi ortamında stratejik düşünmek ve hareket etmek zorunda olan işletmeler, maliyetlerini üretimle birlikte planlamak zorundadır. Bu bağlamda, gelecekteki mamullerin üretimine yönelik olan ve mamul yaşam döneminin tasarım ve geliştirilmesinde kullanılabilen hedef maliyetleme önemle üzerinde durulması gereken bir maliyet yönetim tekniği olmuştur. Çalışmada ilk önce maliyet yönetimi aracı olarak kullanılan hedef maliyetlemenin teorik yapısı ve dünyadaki uygulamaları üzerinde durulmuştur. İkinci olarak, geçmişten günümüze kadar zarar eden ve halen büyük çoğunluğunda zarar durumu devam eden Devlet Orman Fidanlık İşletmelerinde işletme ekonomisi bakımından yaşanan mevcut sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. En son olarak da hedef maliyetlemenin bu işletmelerde maliyet yönetim aracı olarak uygulanabilirliği araştırılmıştır. Araştırmada üç önemli sonuca ulaşılmıştır. Bunlar;. Hedef maliyetleme, kaynak kullanımında verimliliği arttıran, daha doğru maliyet hesaplayan, maliyetleri üretimle birlikte planlayan ve buna bağlı olarak da daha sağlıklı karar almayı sağlayan bir tekniktir.. Orman fidanlık işletmelerinde işletme ekonomisi bakımından yaşanan problemlerin büyük çoğunluğu maliyet yönetimine gereken önemin verilmemesinden kaynaklanmaktadır.. Orman fidanlık işletmelerinin varlığını sürdürebilmeleri için önce özerkleşip sonra maliyet yönetimi ve dolayısıyla hedef maliyetlemeyi işletmelerinde uygulamaları bir gereklilik haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
vm ABSTRACT TARGET COSTING AS COST MANAGEMET TECHNIQUE AND APPLICABILITY OF TARGET COSTING IN THE STATE FOREST NURSERY BUSINESSES Businesses that iriuSt think and act strategically in today's competitive environment have to plan their costs along with their production process. In this respect, target costing that is related to the future production can be used for the planning and improvement process of product life cycle. This, it is an important cost management technic. The first part of thesis includes the theoretical framework and practical applications of target costing. The second part of the study covers the problems of state forest nursery businesses in term of management economics. The Ünal section covers the implication of target costing in the state forest nursery businesses. Three important conclusions are reached in this thesis. Thus are;. Target costing is a valuable technic which improves the productivity in resource management. It gives better cost calculations, and helps making better decisions.. Major problems in state forest nursery businesses can be attributable to the lack of efficient cost management.. Therefore, in order to survive, autonomy should be given to the state forest nursery businesses and they have to implement the target costing in their businesses. Keywords; Cost Management, Target Costing, State Forest Nursery Business