Convective thermal rectification in an air-filled parallelogramic cavity
- Tez No: 12814
- Danışmanlar: PROF.DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Konveksiyon, Rektifttasyon, Sayısal Analiz, Sonlu Farklar
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
PARALEL KENARLI HACİMLERDE DO?AL KONVEKS İYONLA ISI TRANSFERİ YAMAÇ, Sadık Makina Mühendisliği Y. Lisans Tezi Danışman: Prof.Dr. Hafit Yüncü Ocak 1991 ; 57 sayfa ÖZET Bu çalışmada, güneş enerjisi uygulamalarında yaygın olan paralel kenarlı, hava dolu hacimlerde iki boyutlu doğal konveksiyonla ısı transferinin sayısal analizi sunulmaktadır. Bu yöntem, yeterli sıcaklık farkının bulunduğu durumlarda ısının depolayıcıya aktarılmasını veya çekilmesini sağlamaktadır. Laminar akış halinde, değişik eğiklik açıları için paralel kenarlı kutu modellemesi yapılmış olup, sıcak ve soğuk yüzeylerde sıcaklık sabit, diğer yüzeyler ise yalıtılmıştır. Süreklilik, momentum ve enerji denklemleri, boyutsuz sıcaklık, akış fonksiyonu ve vortisite değişkenleri cinsinden ifade edilerek, sonlu hücrelerde integre etme esasına dayanan sonlu farklar yöntemi ile bilgisayarda iterasyon yapılarak hesaplanmıştır. Söz konusu sonuçların doğruluğu, değişik açı ve sıcaklık farklarında sıcaklık, akış fonksiyonu ve vortisite dağılımları ile Nusselt sayısı değişimi hesaplanarak, aynı sınır şartlarında, A. Reis ve I. Smith [13] tarafından yapılmış bulunan deneysel sonuçlarla karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
CONVECTIVE THERMAL RECTIFICATION IN AN AIR-FILLED PARALLELOGRAMIC CAVITY YAMAÇ, Sadık Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Hafit Yüncü January 1991 ; 57 Pages ABSTRACT In this study a numerical investigation of convective thermal rectification in an air-filled parallelogramic cavity is carried out. The rectifying effect of a vertical air-filled parallelogramic cavity is a common natural convection problem in solar energy application. By means of it heat would be permitted to flow into the thermal storage when the temperature gradient is favourable and yet be inhibited from leaving it when the temperature gradient be adverse. Such configurations are modelled as tilted parallelogramic cavity at different angles where the flow regime is laminar. The hot and cold walls are assumed to be at constant temperatures and the other inclined boundaries are insulated. These boundary conditions also match the experimental study reported by Reis, A. and Smith, I. [13] which provides a basis for comparison and assessing the accuracy of the current computational approach. Basic governing equations (continuity, momentum and energy) are expressed in terms of non-dimensional stream function, vorticity and temperature. The computations are based on finite difference technique where the difference equations are obtained by using integration cell approach. Vorticity, stream function and temperature distributions and the corresponding Nusselt number variations are calculated for different angles and compared with experimental results of Ref.[13] Key wordsrNatural Convection, Rectification, Numerical Analysis, Finite Difference Science code: 625. 04. 02 IM