Denizli ili uropoditlerinin (Acari:Gamasida:Uropodina) sistematik ve ekolojik yönden incelenmesi
Systematic and ecological investigations on uropodits (Acari:Gamasida:Uropodina) of Denizli province
  1. Tez No: 128237
  2. Yazar: ALİ NAFİZ EKİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAŞİT URHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Acari, Uropodina, Sistematik, Ekoloji, Türkiye Ali Nafiz EKİZ, Acari, Uropodina, Systematic, Ecology, Turkey Ali Nafiz EKİZ
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET 1 Bu çalışmada. Şubat, 2001 - Mayıs, 2002 tarihleri arasında Denizli İlinin çeşitli habitatlarından örnekler toplanmış, bu örneklerden ayıklanan uropodit akarlar sistematik ve ekolojik yönden incelenmiş ve 9 cinse ait 20 tür bulunmuştur. Bunlardan 6 tanesi bilim dünyası için, 9 tanesi Türkiye faunası için yeni kayıt, geriye kalan 5 tanesi ise daha önceden Türkiye'den kaydedilmiş türlerdir. Bulunan türlerin ayrıntılı çizimleri yapılmış, morfolojik özellikleri verilerek, daha önceden bilinen türlerin örneklerimizle karşılaştırması yapılmış ve bunların varyasyon durumu tartışılmıştır. Tespit edilen türlerin hepsinin zoocoğrafik dağılımları genişlemiştir. Mevcut türler temel alınarak uropoditlerin iklimsel faktörler ve yaşadıkları habitat ile ilişkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. Kompost, hayvan gübresi ve bitki döküntüsü en zengin tür çeşitliliğine sahip habitatlar olarak saptanmış, bu habitatlarda uropoditlerin mevsimsel dağılımları incelenerek yaşam süreleri tespit edilmiştir. Ayrıca uropoditlerin diğer canlılarla ilişkilerine ve forezi kavramına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY In this study, samples were collected from different habitats of Denizli province during a survey between February-2001 and March-2002 and uropodit mites extracted from these samples were investigated on systematic and ecological bases. Twenty species belonging to nine genus were found. Of these, 6 species are new to science, 9 species are new to Turkish fauna and 5 species were reported from Turkey before. Detailed drawings of these 20 species were done, morphological characters were given and compared with those recorded before. Zoogeograpbical distributions of present species were evaluated. On the basis of present species, the relations of uropodids with climatic factors and habitats were tried to outline. The most diverse habitats were compost, manure and litter. The seasonal occurance and longevity of uropodids in these habitats were determined. Furthermore, the relations of uropodid mites with other animals and the phenomenon“phoresy”were discussed.