Bazı makarnalık buğday çeşit ve hatlarının Orta Anadolu bölgesinde verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and yield component of some durum wheat varieties and lines under the Central Anatolian conditions
- Tez No: 128283
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN KARADOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Durum wheat, variety, adaptation, yield, yield components, quality
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma; Ankara ekolojik koşullarında taban ve kıraç arazide 1999-2000 ve 2000-2001 yıllan vejetasyon döneminde iki yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak; 8 makarnalık buğday çeşidi ve iki ıslah hattı kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülen denemede, 20 kg/da hesabıyla tohumluk, ekimde 6 kg P2O5 /da - 3 kg N/da ve ilkbaharda 3 kg N/da gübre uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ele alınan özelikler yönünden çeşit ve hatlar arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir. Makarnalık buğday çeşit ve hatlarında taban ve kıraç arazi ile yıllara göre elde edilen ortalama değerler; bitki boyu 73.3-105.4 cm, başak uzunluğu 5.64-6.87 cm, başakta tane sayısı 25.34-31.57 adet, bin tane ağırlığı 38.60-47.87 g, ham protein oranı % 13.2-14.2, tane verimi 270.8-390.9 kg/da arasında değişmiştir. Taban ve kıraç arazide verim yönünden Ç-1252 en yüksek ortalama verime sahipken, bunu taban arazide Kızıltan-91 ve Ankara-013 hattı, kıraç arazide ise Ankara-014 hattı ve yine Kızıltan-91 çeşidi izlemiştir. Kalite yönünden ise Altın 40/98 makarnalık buğday çeşidi ile Ankara-014 hattı en yüksek değerler göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Makarnalık buğday, çeşit, adaptasyon, verim, verim unsurları, kalite
Özet (Çeviri)
This study was carried out for two tears under ecological conditions of Ankara in 1999-2000 and 2000-2001 growing seasons both in rainfed and favorable conditions. In the study 8 durum wheat varieties and 2 durum wheat inbred lines were used. In the trials of complete randomised block desgn with four replications the sowing density was 20 kg/da; with 6 kg P2O5 /da - 3 kg N/da. In spring 3 kg N/da additional fertiliser was applied. Statistically significant differences were calculated among the varieties and genotypes in terms of the traits investigated. The average values among the durum wheat varieties and inbred lines over years and in both conditions changed between 73.3-105.4 cm in plant height, 5.64-6.87 cm in spike lenght, 25.34-31.57 in number of grains per spike, 38.60-47.87 g in 1000 kernel weight, % 13.2-14.2 in protein content, and 270.8-390.9 kg/da in grain yield. In terms of grain yield the variety Ç-1252 had the highest yield in both conditions, followed by variety Kızıltan-91 and inbredline Ankara-013 in favorable conditions, and variety Kızıltan-91 and inbredline Ankara-014 in rainfed conditions. Durum wheat variety Altın 40/98 and inbredline Ankara-014 had the highest values in terms of quality.