Farklı potasyum dozlarının serada yetiştirilen domateste verim ve kaliteye etkileri
Effect of potassium yield and quality in greenhouse grown tomato
  1. Tez No: 128284
  2. Yazar: YAŞAR EVCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PADEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tomato (Lycopersicon esculentum), potassium, yield, quality
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV ÖZET Bu araştırma 2001 yılında Isparta Tarım İl Müdürlüğü seralarında plastik örtü altında, ısıtmasız ortamda, farklı potasyum dozlarının domateste (Lycopersıcon esculentum) verim ve kaliteye etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Yüksel ticaretten, Antalya Tarım firmasının finansmanlığı ile sağlanan Y-1890 domates fideleri kullanılmıştır. Araştırmada 0 (kontrol), 20, 40, 60, 80 kg/da potasyum doz uygulamaları yapılmıştır. Araştırma sonuçlan aşağıdaki şekilde özetlenebilir. En yüksek verim 40 kg/da K uygulamasından (16.160 kg/da) elde edilmiştir. Erkenci verim yine 40 kg/da K doz uygulamasından (6.170 kg/da) elde edilmiştir. Uygulamalara göre meyve ağırlıkları 49.06 g ile 67.89 g arasında değişmiştir. Delinme direnci (1.27-1.46 kg/cm 2), briks (% 3.87-% 4.12), pH (4.36-4.42), bitki boyu (292.8 cm-326.9 cm), kök yaş ağırlığı (44.92 g- 84.75 g), kök kuru ağırlığı (8.35 g-14.78 g), kök kuru madde oram (% 16.76-% 18.67) uygulamalara bağımlı olarak değişmiştir. Anahtar kelimeler : Domates (Lycopersıcon esculentum), potasyum, verim, kalite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This resarch was carried out to determine the effect of K application on tomato (Lycopersicon esculentum) yield and quality, grown in ecological conditions in 2001. Unheated plastic greenhouse in İsparta belong was to Director of Agriculture and Rural Affairs of İsparta. In this research, Y-1890 tomato cv. seedling obtained from Yüksel Ticaret and K2SO4 fertilizer were used as meterial. K doses were 0, 20, 40, 60 and 80 kg/da. The reseults can be summarized as follows; The highest yield (16.160 kg/da) and early yield (6.170 kg/da) were obtained from 40 kg/da K aplication. Fruit weigth changed between 49.06 g to 67.89 g. Penetration value (1.27-1.46 kg/cm2), brix ( % 3.87- 4.12), pH (4.36-4.42), plant length (292.8-326.9 cm), root wet weight (44.92 - 84.75 g), root dry weight (8.35-14.78g), root dry matter rate (% 16.76-18.67) varied depend on to K applications.