Isparta ili domates ekiliş alanlarındaki yabancı otların, rastlama sıklıklarının ve yoğunluklarının belirlenmesi ve plastik toprak örtülerinin yabancı ot kontrolü ve domates verimine etkileri
Determination of the weed species, their observation frequencies and densities in tomato fields in Isparta province and effects of plastic soil covers on weed control and tomato yield
  1. Tez No: 128310
  2. Yazar: YASİN EMRE KİTİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSEL KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lycopersicon esculentum, tomato, weed, plastic soil cover
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Bu çalışmada İsparta ili domates ekiliş alanlarında sorun olan yabancı otlar belirlenmeye çalışılmış ve plastik toprak örtülerinin domates verimini ve yabancı ot gelişimini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Yapılan sürveyler sonucunda domates ekiliş alanlarında 1 tohumsuz, 1 monokotiledon ve 30 dikotiledon olmak üzere 32 familyaya ait toplam 165 yabancı ot türü saptanmıştır. Toprak Örtüsü olarak kullanılan siyah ve şeffaf polietilen örtülerin yabancı ot gelişimine etkisi kontrole göre farklı olmuştur. Kontrole göre siyah örtü uygulamasında %94.3, şeffaf örtü uygulamasında ise %51.6 oranında yabancı ot kontrolü sağlanmıştır. En yüksek verim (9752.1 kg/da) şeffaf örtü uygulamasından elde edilmiştir. Meyve ağırlığı (125.5 g) ve kuru madde oranı (%3.17) bakımından en yüksek değerler siyah örtü uygulamasından, meyve asitliği (4.5) ve delinme direnci (1.49 kg/cm2) bakımından en yüksek değerler kontrolden, kök ağırlığı (59.2 g) ve toprak sıcaklığ ı bakımından en yüksek değerler ise şeffaf örtü uygulamasından elde edilmiştir. [1 Anahtar Kelimeler : Lycopersicon esculentum, domates, yabancı ot, plastik toprak örtüsü
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT This study was carried out to determine the weed species in tomato fields in İsparta province and to investigate the effects of plastic soil covers on tomato yield and weed growth. As a result of the survey in tomato fields, a total of 165 weed species belonging to 32 different families were identified. These included 1 cryptogame, 1 monocotyledoneous and 30 dicotyledoneous species. The effects of black and transparent polyethylene (PE) soil covers on weed growth were different relative to the coverless control. Relative to the control, the black cover treatment provided 94.3% and the transparent cover treatment provided 51.6% weed control. The highest yield (9752. 1 kg/da) was obtained from the transparent cover treatment. In respect of fruit weight (125.5 g) and brix (3.17%), the highest values were obtained from the black cover treatment. The highest values of pH (4.5) and penetration value (1.49 kg/cm2) were measured in the control while the highest values of root weight (59.2 g) and soil temprature were found in the transparent cover treatment.