A Study on the multi-pulse LPC analysis and a novel multi-pulse speech coder
Çok darbeli dök çözümlemesi üzerine bir çalışma ve yeni bir çok darbeli ses kodlayıcı
- Tez No: 12833
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN TANIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal öngörülü çözümleme, Çok darbeli doğrusal öngörülü, sentez- ile-çözümleme, ses kodlaması, Linear predictive analysis, multi-pulse linear prediction, analysis-by-synthesis, speech coding
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZET Ç0K-DARBELİ DÖK ÇÖZÜMLEMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA VE YENİ BİR ÇOK-DARBELİ SES KODLAYICI HACIO?LÜ, Kadri Doktora Tezi : Elektrik Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Yalçın TANIK Kasım 1990 : 189 Sayfa Bu çalışmada, ses çözümlemesi için kullanılan doğrusal öngörülü kodlama (DÖK) yöntemlerinin sorunları detaylı bir şekilde incelenmiş ve bir bütün olarak sunulmuştur. Bu sorunların çözümü için çok-darbeli DÖK yöntemi düşünülmüştür. Çok-darbeli DÖK çözümlemesine dayalı ve başarımı geleneksel çok-darbeli ses kodlayıcısına göre daha iyi olan yeni bir ses kodlayıcısı geliştirilmiştir. Çok-darbeli DÖK çözümlemesi için birçok yarı-en iyi yöntem geliştirilmiş ve çok darbeli, ses kodlayıcılarında yaygın olarak kullanılan geleneksel DÖK çözümleme yöntemine alternatif olarak önerilmiştir. Yöntemlerden biri kısa bir süre önce önerilen 1 18] çok-darbeli DÖK yöntemine eşdeğer olup daha az hesaplama gerektirmektedir. Diğer yöntemler ise darbe genlik ve yerlerini birer birer hesaplamaktadır. vıönerilen ses kodlayıcınm işlem yükü, geliştirilen çözümleme yöntemleri arasından en az işlem gerektireni seçilerek azaltılmıştır. Buna ek olarak, çok-darbeli DÖK çözümleme sonucu elde edilen darbe vurum yerlerini kullanan işlem yükü düşük bir kaynak çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Kodlayıcıdaki kararsız süzgeç sorunu bir önceki kararlı süzgecin, kararsız sonuç elde edilen çözümleme aralığında tekrar kullanılmasıyla çözülmüştür. Ayrıca çok-darbeli kodlayıcıdaki iki-geçiş yaklaşımı araştırılmıştır. özgün yönteme eşdeğer, işlem yükü daha düşük bir yöntem geliştirilmiştir. Ek olarak, iki-geçiş yaklaşımı, her adımda tek bir darbe bulacak şekilde değiştirilmiştir. Bu yöntemin başarımı daha iyi bulunmuştur. Yapılan deneylerde, dilim işaret-gürültü oranı nesnel ölçümler için kullanılmıştir. öznel değerlendirmeler ise üretilen sesin dinlenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, önerilen çok-darbeli yöntemler arasında büyük bir fark olmadığını göstermiştir. Önerilen kodlayıcınm başarımının daha az işlem yükü gerektirmesine karşın geleneksel kodlayıcıya göre daha iyi olduğu saptanmıştır. Parametrelerin nicemlenme özellikleri, saniyede 6400 ve 9600 ikil hızda gerçekleştirilen kodlayıcılarda incelenmiştir, önerilen kodlayıcınm süzgeç nicemlemesine viidaha hassas olduğu gözlenmiştir. Buna rağmen, ek işlem gücüyle, özellikle 6.4 k ikil/san hızında, öznel sonuçlar geleneksel kodlayıcıya göre daha iyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE MULTI-PÜLSE LPC ANALYSIS AND A NOVEL MÜLTI -PULSE SPEECH CODER HACIO?LU, Kadri Ph.D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr.Yalgxn TANIK November 1990, 189 Pages In this study, the limitations of the conventional LPC algorithms in speech analysis are thoroughly investigated and presented in a unified manner. The multi- pulse LPC is considered to solve the problems associated with the conventional methods. The conventional LPC analysis in the multi pulse coder is then replaced by the multi-pulse LPC analysis to obtain a novel coder structure with better performance. Several sub-optimal algorithms are developed for MP- LPC analysis and they are proposed as alternatives to the conventional LPC analysis in the multi-pulse speech coder. Although one of the algorithms is equivalent to a recently proposed multi-pulse LPC algorithm [18] it is different in structure and requires less computation. The other algorithms are based on iterations using one pulse at a time. IllThe computational complexity of the proposed multi- pulse coder is reduced by selecting the low complexity multi-pulse algorithm as the final algorithm and using a low complexity excitation search procedure based on the pulse locations estimated by MP-LPC method. In addition, the stability problem of the synthesis filter is solved simply by reusing the previous stable filter in the current frame which has an unstable result. The two-pass approach to the multi-pulse coding is also investigated. An equivalent but computationally simple version of the original algorithm is derived. In addition, a modified two-pass algorithm based on iterations one pulse at a time is proposed. Its performance is found to be better than the original two- pass algorithm. The differences and similarities between the two-pass and iterative sub-optimal MP-LPC algorithms are made clear. In the experiments performed, the segmental SNR is used for the objective measure. For the subjective evaluation, informal listening tests are performed. The subjective and objective comparisons have indicated no significant differences among the multi-pulse algorithms. On the other hand, even with smaller number of computations, the performance of the proposed coder is found to be better than the conventional coder. ivQuantization aspects of the parameters are investigated simulating the multi-pulse coders at the bit rates 6.4 kbits /sec and 9.6 kbits /sec. Although the proposed coder is found to be sensitive to the quantization of synthesis filter, it has been shown that it is still possible to have coder with performance better than the conventional coder, but at the expense of computational complexity.