Mimaride direkli strüktürlerin incelenmesi ve uygulanmış örneklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 128367
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Direkli Strüktürler, Kablolu Yapılar, Kablolu Çatılar, Çelik Halat, Çekme Kuvveti, Masted Structures, Cable Structures, Cable Roof Structures, High-Tensile Steel Cable, Tension Force. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZET Bu çalışmada İkinci Dünya Savaşı ve sonraki yıllarda, asma germe sistem olarak yapılan direkli strüktür yapı örnekleri incelenmiş, geniş açıklıklı ve tek katlı yapı örneklerinin yanı sıra çok katlı yapı örnekleri de araştırılmıştır. Dünyada yaygın olarak görülen direkli mimari uygulamaları, zamanla Türkiye'de de yapım olanakları bulmuştur. Fakat, Türkiye'de direkli strüktürdeki uygulamaların çok fazla olduğunu söylemek güçtür. Çalışmada amaç, ele alınan direkli strüktürlerin tanım ve özelliklerini, yurt dışında yapılmış bu türdeki uygulamaların ışığında incelemek ve Türkiye'de de uygulanabilecek bu yapı sistemlerinin özelliklerini ortaya koymak, değerlendirmektir. Çalışmanın giriş bölümünde asma germe sistemlerin gelişimi, amaç - kasam ve yöntemi ve asma germe sistemlerin tarihsel süreç içindeki gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde germe strüktürlerin sınıflandırılması ve strüktürel esasları ele alınarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde 19. yy. ve 20 yy.da yapılan örneklerin strüktürler özellikleri ve kronolojik sıra ile araştırılması yapılmıştır. Dördüncü bölümde çalışmanın konusu olan direkli strüktürlerin direk sayılarına göre sınıflandırılması ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirilme yapılmış ve ortaya çıkan sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This paper analyses the examples of masted structures built as tension systems during and after End World War. In addition to the examples of wide-span single- layer structures, multi-layered structures have been examined. Masted architecture structures, that have been used widely around the world, became fashionable in Turkey eventually. However, it is not easy to state that masted architecture is common in Turkey. The purpose of this paper is to analyse the description and characteristics of the masted structures among those built outside Turkey. So that the structural systems of masted structures that can be used in Turkey could be defined. Introduction part examines the progress of tension systems, purpose, range and methodology chronologically. In the second part of the paper, classification and structural fundamentals of tension structures have been examined. In the third part, examples of masted structures built during 19th and 20th centuries and their structural characteristics have been examined on a historical progress basis. The fourth part of this paper discusses the main topic of this work, classification of masted structures depending on the number of masts used in their structure. In the conclusion part, an overall discussion has been made, and identified results have been stated.