Uludağ'da yetişen Taxus baccata'nın (porsuk ağacı) baccatin III açısından kimyasal bileşiminin incelenmesi
Investigation of the chemical composition of Taxus baccata (yew) growing in Uludağ in about baccatin III
- Tez No: 128427
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Taxus baccata, Taksol deasetilbakatin III, Taxus baccata, Taxol, deacetylbaccatin III
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Çeşitli Taxus türlerinden izole edilen Taksol, önemli bir antikanser ajanıdır. Meme, yumurtalık ve akciğer kanserlerinin tedavisinde büyük ölçüde kullanılan bir ilaçtır. Ticari olarak elde edilen Taksol, Taxus baccata' nın yapraklarında bol miktarda bulunan bakatin III' den hazırlanan yan sentetik bir bileşiktir. Bu araştırmada, Uludağ' da yetişen Taxus baccata türlerindeki bakatin III miktarı kantitatif olarak tayin edilmiştir. Preparatif yöntemlerin yanı sıra, ham Taxus baccata ekstraktlarının kalitatif analizinde HPLC yöntemleri de kullanılmıştır. İzole edilen bileşiklerin kimlikleri, erime noktalan ve IR spektrumlarının karşılaştırılmasıyla kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Taxol is an important anticancer agent isolated from different Taxus species. It is the largely used drug for the treatment of breast, ovarian and lung cancers. The commercially available taxol is a semisynthetic compound prepared from the baccatin III available in large amounts in the needles of Taxus baccata. In this investigation the amounts of baccatin III in the Taxus baccata species growing in Uludağ was determined quantitatively. Aside the preparative methods HPLC method was also used for the qualitative analysis of the crude extracts from Taxus baccata. The identity of the isolated compounds were proved by comparing their melting points and IR spectra.