Giysilik dokuma kumaşların kullanım alanları ile yapısal parametreleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The connection between the structure parameters of woven fabrics and the fields of their usages examination
  1. Tez No: 128453
  2. Yazar: MERAL KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL RİFAT ALPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Weight, Warp-Weft Density, Covering Factor, Degree of Crimp, Warp- Weft Twist, Warp-Weft Yarn Number, Thickness
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada dokuma kumaşlarının yapısal parametreleri ile kullanım alanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla, 1999/2000 yıllarında moda trendi olan kumaşlar çeşitli firmalardan toplanıp analizleri yapılmıştır. Analitik ölçüm sonucunda elde edilen değerlere göre yapısal parametrelerle bu kumaşların kullanım alanları arasındaki İlişki yorumlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, yapısal parametreler ve piyasada kullanılan dokuma kumaşlarının özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Diğer aşamada, 1999-2000 yıllarına ait piyasadan toplanan dokuma kumaşların yapısal parametreleri verilmiştir. Son aşamada, toplanan dokuma kumaşların analitik ölçüm sonuçlan verilmiş ve sonuçlarla yapısal parametreler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Gramaj, Çözgü-Atkı Sıklığı, Örtme Faktörü, Kıvrım Derecesi, Atkı-Çözgü Bükümü, Atkı-Çözgü İplik Numarası Kalınlık.
Özet (Çeviri)
In this study, the connection between the structure parametres of woven fabrics and the fields of their usages has been examined. For this purpose, some fabrics which had fashion trends in the years 1999 and 2000, have been collected from different companies and these fabries have been analyzed. According to the values obtained from the analytical results, the connection between the structure parametres and the fields of the usages of these fabrics has been discussed. At the first stage of the study, the structure parametres have been explained and a short brief about the properties of the woven fabrics used at the market is given. At the next stage, the structure parametres of the woven fabrics collected from the market in 1999 and 2000, has been given. At the final, analytical results of the collected woven fabrics have been given and the connection between the results and the structure parametres have been researched.