Eterik gruplar içeren schiff bazı ligandları ile metal karbonil komplekslerinin sentezi ve metil metakrilat polimerizasyonunda başlatıcı olarak kullanılması
Synthesis of metal carbonyl complexes with schiff bases ligands which contains etheric groups and their usage as a initiator for methyl methacrylate
- Tez No: 128539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYFER MENTEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schif bazı, polimerik ligand, tetrakarbonil. molibden, tungsten, Schiff base, polymeric ligand, tetracarbonyl, molybden, tungsten
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ETERIK GRUPLAR İÇEREN SCHİFF BAZ LİGANDLARI İLE METAL KARBONİL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE METİL METAKRİLAT POLİMERİZASYONDA BAŞLATICI OLARAK KULLANILMASI Mithat SARBAY Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ayfer MENTEŞ Aralık 2002, 53 sarfa. Bu çalışmada schiff bazı ligandlarının sentezi ve karakterizasyonu ve bunların metal kompleksleri incelenmiştir. Bölüm 3 de deneysel kısımda 2-asetil piridin ile poli (propilen glikol) bis (2 amino propil eter) (NH2CH(CH)3CH2[OCH2CH(CH3)]“NH2), M”s 400 ve M" s 2000 g/mol] in kondensasyon reaksiyonu yoluyla schiff bazı sentezlendi. Böyle ligandların ve ıııM(C0)6 (M = Mo veya W) nın reaksiyonuyla dinükleer cw-[(CO).jM-f.ı-(Schif bazı)M(CO)4] elde edildi. Bu kompleksler MMA polimerizasyonunda serbest radikal başlatıcı olarak kullanıldı ve polimerizasyon şartlan optimize edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis SYNTHESIS OF METAL CARBONYL COMLEXES WITH SCHIFF BASES LIGANDS WHICH CONTAINS ETHERIC GROUPS AND THEIR USAGE AS A INITIATOR FOR METHL METHACRYLATE POLYMERIZATION Mithat SARBAY Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Assist. Prof.Dr. Ayfer MENTEŞ December 2002, 53 pages. In this study synsthesis and characterization of schiff base ligands and their metal complexes were studied. In chapter 3 experimental part of study schiff bases were synthesized with 2-acetyl pyridine and poly (propylene acohol) bis(2 amino propyl ether) (NH2CH(CH)3CH2[OCH2CH(CH3)]nNH2)) Mns 400 ve Mn = 2000 g/mol via condenzation reaction. Dinuclear cis-[(CO)4M-u-(Schif base)M(CO)4] was obtained with the reactions of such ligands and M(CO)6 (M=Mo and W).Theseobtained with the reactions of such ligands and M(CO)ö (M=Mo and W).These complexes were used as a free radical initiator in MM A polymerization and the polimerization conditions were optimized.