Farklı dozlardaki bazı büyüme düzenleyici ve uçucu maddelerin Spodoptera exigua (Lepidoptera: Noctuidae) ve parazitoiti Bracon hebetor (Hymenoptera: Braconidae)'un bazı biyolojik, biyokimyasal ve davranış özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different doses on some growth regulators and volatile substances on some biological, biochemical and behavioral characteristics of Spodoptera exigua (Lepidoptera: Noctuidae) and its parasitoid Bracon hebetor (Hymenoptera: Braconidae)
- Tez No: 993913
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER GÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki hormonları, Biyolojik analiz, Fenolik bileşikler, Hayvansal proteinler, Letal doz, Phytohormones, Biological assay, Phenolic compounds, Animal proteins, Lethal doses
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Entomoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, aralarında ekonomik açıdan önemli birçok tarımsal ürünün de bulunduğu 130'dan fazla konukçu bitkiyle beslenebilen Spodoptera exigua Hübner (Lepidoptera: Noctuidae) ile önemli parazitoitlerinden biri olan Bracon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae)'un metil salisilat (MeSA), metil jasmonat (MeJA), kinetin ve GR-24 ile gallik asit ve tannik aside verdikleri biyolojik, biyokimyasal ve davranışsal tepkilerin ortaya konması amaçlanmıştır. S. exigua'nın diyetine gallik asit, tannik asit ve kinetin ilave edilerek son dönem larva ağırlığı, son larva döneminden pupa dönemine kadar gelişim süresi ile protein ve lipid düzeyleri analiz edilmiştir. B. hebetor'un MeJA, MeSA ve GR-24'e yönelimi incelenmiş, ayrıca GR-24 için kuru film metoduna dayalı biyoassay denemeleri yapılmıştır. Sonuçlara göre %1, %3 ve %5lik oranlarda oluşturulan diyetlerde konsantrasyon artışıyla kinetin ve tannik asidin son dönem larva ağırlığını giderek azalttığı, gallik asitte ise doza bağlı olarak etkinin değiştiği; gelişme süresinin ise gallik asit ve tannik asitte uzadığı, kinetinde ise kısaldığı belirlenmiştir. En düşük toplam protein konsantrasyonunun 5.542,61 µg/ml ortalama ile kinetin grubunda, toplam lipid yüzdesinin ise %45.37'lik ortalama ile kontrol grubunda olduğu saptanmıştır. Davranış denemelerinde B. hebetor'un ayrı ayrı MeJA, MeSA ve GR-24'e yöneliminde doza bağlı olarak artış elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, bu bileşiklerin zararlı yönetimi ve konukçu–parazitoit etkileşimleri açısından potansiyel öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to elucidate the biological, biochemical, and behavioral responses of Spodoptera exigua Hübner (Lepidoptera: Noctuidae), which is feeding on more than 130 host plants including many economically important crops, and one of its major parasitoids, Bracon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae), to methyl salicylate (MeSA), methyl jasmonate (MeJA), kinetin, GR-24, as well as the phenolic compounds gallic acid and tannic acid. Gallic acid, tannic acid, and kinetin were incorporated into the diet of S. exigua, and their effects on final instar larval weight, developmental duration from the last larval instar to the pupal stage, and protein and lipid levels were analyzed. The behavioral response of B. hebetor toward MeJA, MeSA, and GR-24 was evaluated, and bioassay experiments based on the dry film method were conducted for GR-24. According to the results, in diets prepared at %1, %3, and %5 concentrations, increasing concentrations of kinetin and tannic acid progressively reduced final instar larval weight, whereas the effect of gallic acid varied depending on dose. Developmental duration increased with gallic acid and tannic acid treatments but decreased with kinetin. The lowest total protein concentration, with a mean value of 5,542.61 µg/mL, was detected in the kinetin group, while the highest total lipid percentage, with a mean value of %45.37, was observed in the control group. Behavioral assays revealed a dose-dependent increase in the orientation of B. hebetor toward MeJA, MeSA, and GR-24. These findings indicate that these compounds may have potential importance in pest management and host–parasitoid interactions.