Cihangir'in tarihi süreç içinde gelişimi, tarihi dokusunun analizleri ve Sıraselviler Caddesi'nde bir koruma önerisi
Development of Cihangir in historical process, analyses of historical site and a preservation project in the Sıraselviler Street
  1. Tez No: 128563
  2. Yazar: GÜLİN IŞIK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi doku, Tarihi Çevre Koruma, Rehabilitasyon, Restorasyon, Mimari Üslup, Kültürel Miras. ıx, Historical Site, Preservation of the Historical Site, Rehabilitation, Restoration, Architectural Style, Cultural Heritage
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
ÖZET Cihangir, 16. Yüzyıl'da Cihangir Camisi'nin inşa edilmesinden bu yana var olan, bu arada bir çok kültürü içinde barındırmış, Osmanlı İmparatorluğu tarihinin büyük bir bölümüne ve günümüze kadarki Türkiye Cumhuriyeti tarihine tanıklık etmiş bir yerleşim bölgesidir. Cihangir'in gelişimi özellikle 19. Yüzyıl Batılılaşma Dönemi ile birlikte hız kazanmıştır. Bu semt bir yandan Beyoğlu'nun Taksim ve İstiklal Caddesi kesimindeki Batı kültürü etkisinde gelişirken, diğer yandan da Tophane ve Fındıklı'daki Türk kültüründen etkilenmekteydi. Türk halkının yanında farklı ülkelerden insanların da ikamet ettiği bölge olan Cihangir, bu çok kültürlü yapısını günümüzde de sürdürmektedir. Cihangir'de günümüze ulaşan yapıların çoğunu 19. Yüzyıl sonuna ve 20. Yüzyıl'a ait sivil mimarlık örnekleri oluşturmaktadır. Yapıldıkları dönemin mimari karakterini taşıyan bu binalar, Cihangir'in mimari üslup yönünden zengin olan tarihi dokusunu oluşturmaktadırlar. 19. Yüzyıl Eklektik binalarından Art Nouveau, Art Decor ve Cumhuriyet Dönemi modern mimarhğa kadar çeşitli üslupları barındıran Cihangir, tarihi dokusunun çoğunu günümüze ulaştırabilmiş olması bakımından önem kazanmaktadır. Bu dokunun gelecek kuşaklara da miras olarak aktarılması bir zorunluluktur. Tez kapsamında yapılan çalışmalarda, tarihi dokunun fiziksel özellikleri tek yapı ölçeğinde, mahalle ve semt ölçeğinde ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca bozulmalar ve dokuya aykırı yapılar tespit edilmiştir. Bozulmaların nedenlerine inilerek tarihi çevrenin korunması ve rehabilitasyonu için önerilerde bulunulmuştur. Geleneksel dokunun değişen yaşam koşullan karşısında varlığını devam ettirebilmesi için koruma konusundaki duyarlılığın önemi üstünde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cihangir is a historical settlement, which exists from the construction of the Cihangir Mosque, which has been included several cultures and which has given evidence to the history of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey. Cihangir developped rapidly especially during the Period of Westernization in the 19th Century. This region developped under the influence of Western Culture of Taksim and İstiklal Street in Beyoğlu, and also affected from the Turkish Culture in Tophane. Cihangir, in which Turkish and foreign people lived together in the past, still continues its multicultural characteristic today. Most of the buildings that still exist in Cihangir are the examples of civilian architecture, belongs to the end of the 19th Century and the 20th Century. These buildings, carrying the characteristics of their period, make Cihangir' s historical site, which has different kins of architectural styes. In Cihangir, there are several architectural styles such as the Eclectic Style of the 19th Century, the Art Nouveau Style, the Art Decor Style and the Modern Architecture of the Republic Period. This region has importance about still being existed with most of its historical properties. The site must be leaved to the future's generation as a cultural heritage. In this research work, properties of the historical site are examined in detail, within the area of a region, a district and a building. Furthermore, deteriorations and incongruous buildings are determined in the site. The reasons of deteriorations are examined and some suggestions are made about restoration and rehabilitation. It is emphasized that to be sensitive about the preservation is important for the historical site's existence under the changeable conditions.