Silivri-Selimpaşa kentsel sit alanında tarihsel çevre korumaya yönelik bir araştırma ve 'Küçük Kilise' koruma projesi
A Research for the conservation historical environment in the sit area of Silivri-Selimpaşa and preservation project of 'Little Church'
  1. Tez No: 128588
  2. Yazar: SEÇİL TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, sit alanı, konfor, kilise, halk. &, Conservation, sit area, comfort, curch, crowd
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET Bu çalışma İstanbul* a yakınlığı sebebiyle değişik kültürlere uğrak olmuş Selimpaşa' da bir koruma politikasının oluşturulmasını kapsamaktadır. Tarihi koruma bilinci içerisinde mevcut yapı potansiyeli ve Küçük Kilise'nin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çok yönlü araştırmalar yapılarak kent dokusunun oluşumunu etkileyen genel faktörler belirlenmiştir. Tescilli eserler kısaca tanıtıldıktan sonra fiziksel doku incelenerek kentsel analizler tamamlanmıştır. Kentsel Sit' in sosyal özelliklerinin belirlenebilmesi için yapılan anket çalışması değerlendirilmiştir. Çağdaş koruma kavramının en önemli hedeflerinden biri sit alanlarının konfor koşullarıyla donatılarak günümüz yaşantısına katılabilmesidir. Bu amaçla tarihi dokuda çeşitli işlemler önerilmiştir. Ayrıca genel anlamda yasal ve örgütsel konularda bazı düzenlemelere gidilmelidir. Selimpaşa' daki sosyal ve kültürel yapıyı oluşturan örnek binaların rehabilitasyonu çerçevesinde sit' in ıslahına yönelik çözümler aranmıştır. Selimpaşa gibi küçük ölçekli, homojenliğini yitirmiş yerleşimlerde mevcut yapı potansiyelinin değerlendirilmesi ekonomik olarak ta önemlidir. Programlı bir koruma ile hem mevcut yapılar değerlendirilebilecek hem de tanımsız boşluklara gelecek yeni yapılarla dokunun sürekliliği sağlanacaktır. Teknik ve ekonomik yoksunluk korumanın önündeki en büyük problemlerden birisidir. Yapılan çalışmalar gelecekteki imar uygulamaları için kaynak ve örnek olacaktır. Tüm bu araştırmaların ışığında, ilk müdahale birimi ve pilot yapı olarak geçmişte sosyal yaşamda önemli bir yer tutmuş olan Küçük Kilise ( Aya Yorgi ) ele alınmıştır. Analitik rölöveler ayrıntılı olarak hazırlanmıştır. Benzer yapılar incelenmiştir. Özellikle İstanbul' da kimisi cami olarak değerlendirilmiş, kimisi fonksiyonunu yitirmiş harap durumda olan benzer yapılar çözüm beklemektedir. Bu çalışma çerçevesinde restorasyon kavramı üzerinde durulmuştur. Restorasyon projelerinde en az müdahale amaç edinilmiş ve sahtecilikten kaçınılmıştır. Uygulama ilkeleri ve kullanılacak malzemeler belirlenmiştir. Son bölümde ülkemizde koruma alanmda yaşanan sorunların çözümleri özetlenmiştir. Halka örnekler sunmak gerekmektedir. Küçük Kilise' nin değerlendirilmesi yeni bir heyecan yaratacaktır. Mali desteğin de sağlanmasıyla evlerinin yok olmasını umutsuzca bekleyen mal sahiplerinin ikna edileceği açıktır. Basan ancak mimar, yerel yönetim ve halkın işbirliğiyle sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research aims to constitute a politcy of conservation in Selimpaşa which has become the center of several cultures because of its nearness to Istanbul. The potential of present buildings and“The Little Church”are taken into consideration. General factors which affect the formation of the city texture are designated by making a many-sided research. After officially registered works are shortly represented, urban analysis are completed by observing the physical view. The survey which was made to designate the social characteristics of the Sit area has been evaluated. One of the most important targets of the idea of modern preservation is getting the Sit areas into the daily life by equipping them with conditions of comfort.. That's why several functions are suggested in the historical view. By the way, some legal and organizational arrangements are needed. Existing constuctions are going to be developed by a programmed conservation and new constructions are going to be put in unidentified spaces. So the continuousness of the view is going be formedThe biggest problems against preservation are the technical and economical deprivations Under the light of all those researches,“ The Little Church ( Aya Yorgi)”, which has taken an important place in social life in the past, is taken into consideration as a beginning. The analytical registration have been prepared in details. Similar constructions have been observed. The idea of renovation is taken into consideration about the building. The least interference is targetted in the restoration projects and falsification is avoided. Application principles and the materials which are going to be used are designated. Solutions are searched for the restoration of the Sit area which makes up the social and cultural base in Selimpaşa.Devolopment of the existing constructions is also important economically.The results of the work are summarized in the last part.lt is necessary to present some examples to the public.The restoration of“The Little Curch”is going to cause a new excitement.lt is obvios that the owners of the buildings who hopelessly wait for their houses to disappear are going to be convinced by supplying financial support. Success is going to be achieved only by the cooperation of the architect,the local administiration and the crowd.