Yersel fotogrametride sayısal sistemler ve Dolmabahçe Sarayında örnek uygulamalar
Digital systems in close range photogrammetry and application examples at Dolmabahçe Palace
  1. Tez No: 128599
  2. Yazar: ALPER YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotogrametri, sayısal sistemler, Dolmabahçe Sarayı, metrik kameralar, kontrol noktası, fotoplan, fotomozaik, ortofoto, rölöve, Photogrametry, digital systems, Dolmabahçe Palace, metric cameras, target points, photoplane, photomozaic, ortophoto, rölöve. «^ i>
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Günümüzün hızla ilerleyen teknolojisinin fotogrametriye getirdiği katkılar, bu çalışmanın özünde yatan ana unsurlardan birisidir.Bu bağlamda fotogrametriden kısaca bahsedilip, sayısal fotogrametri ve mimarideki yeri üzerinde durulmuş, yersel fotogrametri ile rölöve üretimi irdelenmiştir. Özellikle sayısal görüntü ve veri toplama ile bunların değerlendirmeleri sonucu getirdikleri kolaylıklardan bahsedilip, analog ve sayısal metrik yer kameraları ile çekilen fotoğraflarla, Dolmabahçe Sarayının çeşitli iç ve dış mekanlarında sayısal fotogrametrik sistemlerde tek ve çift resim değerlendirmesine örnek uygulamalar yapılmış, bunların sonuçları, çekilen ve değerlendirmeye tabii tutulan fotoğraflarla birlikte ortaya konmuştur. Özellikle yersel fotogrametri ile hem mimari alanda hem de diğer bahsi geçen birçok dalda yeni sayısal sistemlerin en ekonomik, hızlı ve kullanımı en kolay teknikler olduğu gözlenmiş ve sonuç olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Contributions of high speed developments in technology to photogrammetry is one of the main ideas of this study. As a result of this, photogrammetry is briefly mentioned, digital photogrammetry and its application in architecture and production of measured drawings with close range photogrammetry are discussed. In particular digital image and data collection and facilities as a result of their evaluation are mentioned.Using photographs with analog and digital metric close range cameras, in various interior and exterior parts of the Dolmabahçe Palace, examples of single and stereo image processing were realised. Results ot these processes were presented with processded images. As a result, especially with the close range photogrammetry, in the field of architecture and other mentioned areas, new digital systems are observed and accepted as the most economic, rapid and easiest techniques.