Linux işletim sisteminde internet protokolü için bir bant genişliği yönetim sistemi tasarlanması ve gerçeklenmesi
Design and implementation of a bandwidth management system for internet protocol on linux operating system
- Tez No: 128623
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÖKHAN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Linux, Servis Kalitesi, Bant genişliği Yönetimi, Linux, Quality of Service, Bandwidth Management XI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Günümüzde, yazılım ve donanım seviyesinde bütün yönlendiriciler 'en iyiyi sağlama' mantığı ile çalışmaktadırlar. Bu mantıkta yapılan işlem, hiçbir parametre veya değer göz önüne alınmadan, gelen paketlerin, en kısa sürede ve en az işlem gerektirecek şekilde yönlendirilmesidir. Farklı karmaşıklıkta ve bant genişliği kullanımı birbirinden farklı olan uygulamaların sayısı arttıkça, öncelik tanımını sağlayan, bant genişliği kullanımı kuralları koyan ve standartlar tanımlayan bir mekanizma ihtiyacı doğmuştur. Bugüne kadar, Differentiated Services veya Resource Reservation Protocol gibi birbirinden farklı birçok metod geliştirilmiş ve kullanılıyor olmasına rağmen, halen servis kalitesinin sağlanmasına yönelik bir standart tanımlanmamıştır. Bu alanda çalışan yazılım ve donanım üreticileri de tanımlı yöntemler ile kendi yöntemlerini birleştirerek yeni mekanizmalar geliştirmektedirler. Servis kalitesinin en yaygın kullanım alam belirli uygulamalara, bağlantılara veya hostlara, istenilen bant genişliğinin veya bağlantı oranının adanmasıdır. Mevcut Linux kemeri servis kalitesinin sağlanması amacıyla Differentiated Services yöntemini desteklemektedir. B unun yatımda, bant genişliğinin ayrılmasını sağlayan 'Traffic Control' adı verilen bir de uygulama geliştirilmiştir. Differentiated Services yavaş yavaş bir standart haline gelmesine rağmen, kaynaktan hedefe gitmekte olan paketin geçtiği her yönlendiricide, paket içinde yer alan bu bilginin değerlendirilip anlam kazanması gerekmektedir. Bu işlem de her ağ yöneticisinin gerçekleştirmesine olanak olmayan bir işlemdir. Önerilen sistem, Linux yönlendiricisine gelen paketlerin sınıflandırılması ve bu paketlere önceden tanımlanan kurallar baz alınarak servis verilmesi üzerine kuruludur. Sistem, araç sürücüleri veya bazı dosya sistemleri gibi Linux kemerinde modül olarak çalışmaktadır. Bu özellik sayesinde sistem kullanıcı işlemlerinden daha yüksek bir öncelikte çalışmakta ve paketlerin gelmesinden haberdar edilmek zorunda kalmamaktadır. Modülün kullanımındaki en önemli özellik modülün konfigürasyonudur. Servis kalitesinin sağlanması işlemi, Differentiated Services gibi her yönlendiricide değerlendirilmeyecek, yerel ağın çıkışında şekillendirme işlemi yapılmaktadır. Böylece paket üzerinde bilgilerin tekrar tekrar değerlendirilmesi işlemi de gerekmemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today most of the hardware and software routers work with a 'best effort' fashion. This method does not involve any parameters and just tries to forward the network packets to the next router with the least overhead and in the shortest time - that is why it is called 'best effort'. As the applications with different complexities and different needs for bandwidth usage arose, there occured a need for a mechanism that defines priorities, bandwidth usage policies and standards for the implementation. Although several methods have been defined and used so far including Differentiated Service (DiffServ) or Resource Reservaton Protocol (RSVP), there is still no defined s tandard method for achievement of QoS (Quality of Service) and vendors in the field all build up their own mechanisms with regard to the method used and mentioned above. The basic and most widely used method of QoS is assigning a dedicated bandwidth or bandwidth usage ratio to specific applications or specific connections from/to predefined host(s). Linux kernel currently supports Differentiated Services as a system service and a software package called 'Traffic Control' has been built for dedicating bandwidth to specified user/host/port information. Even DiffServ is becoming a standard, each router on the way from the destination to the host has to recognize the bits in t he IP header for treating the packet according to the Differentiated Services definitions. This is what each administrator does not have the chance to configure. The proposed system is based on the basic classification of incoming packets to the Linux router box and shaping them according to the predefined policies - such as giving 25% to a www packet from host 192.68.0.1 to network 127.0.0.0 with a netmask of 255.255.255.255 and with priority of 1 - by the system administrator. The system works as a LKM (Loadable Kernel Module) just like any device driver or some file systems in the Linux kernel. This allows the module to use or overwrite standard kernel functions. Being a LKM, the application has the higher priority above the applications running and need no further invocation when the packets arrive. The basic advantage is the usage of the module - that is just a configuration file is enough to achieve all the aimed bandwidth allocation. Because of working at the LAN edge and forwarding packets in the scheduling mechanism implemented, the module needs no further recognization of anything or approving the packet on the other routers on its way. The priorities defined gives the module the ability to treat the policies in a weighted Round Robin fashion and treat the packets in a round-robin/FIFO fashion.