I. tip fotobaşlatıcı olarak 2(N-metil-fenilamino) asetonafton ve 2-morfolino asetonafton'un sentezi, fotofiziksel özelliklerinin ve fotopolimerizasyonunun incelenmesi
Synthesis and investigation of photophysical properties and photopolymerization of 2(N-methyl-phenylamino) asetonaphtone and 2-morpholino asetonaphtone
- Tez No: 128675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: I.Tip fotobaşlatıcı, serbest radikal polimerizasyonu, kuvantum verimi, singlet hal ömrü, 2(N-Metİl- N-fenil amino) asetonafton (MPA), 2-Morfolino asetonafton (MPM). vm, Type I. Photoinitiator, free radical polymerization, quantum yield, singlet- triplet lifetime, 2(N-Methyl-N-Phenylamino) acetonaphthone (MPA), 2- Morpholinoacetonaphthone. IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET 2(N-Metil- N-fenil amino) asetonafton (MPA), ve 2-Morfolino asetonafton (MPM), bölünebilir fotobaşlatıcı olarak sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. MPA ve MPM 'in fotofiziksel özellikleri ve kuvantum verim değerleri hesaplanmıştır. Metilmetakrilat'ın polimerizasyon hızı MPA veya MPM beraberinde gravimetrik olarak saptanmıştır. Fotobaşlatılmış polimerizasyon mekanizmasına yönelik bilgi edinmek amacı ile, fotobaşlatıcı içeren örnekler asetonitril içerisinde aydınlatılıp Kütle analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, acil radikalinin polimerizasyonda başlatıcı radikal olarak rol aldığı bulunmuştur. Monomer ve amin ile söndürme deneyleri MPA için gerçekleştirilmiş ve Metilmetakrilat'ın MPA fotobaşlatıcısının uyarılmış halini söndürmediği gözlenmiştir. MPA/TMPTA (Trimetilolpropantriakrilat) formülasyonlarının dönüşüm yüzdeleri RTIR spektrofotometresi ile izlenmiş, ve MPA'mn etkin bir I.Tip fotobaşlatıcı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 2-(N-Methyl-2-N-Phenylamino) acetonaphthone (MP A) and 2-Morpholinoacetonaphthone were synthesized as cleavable photoinitiators and characterized by using spectrophotometric methods. Photophysical properties and quantum yields of MPA and MPM were determined. The rate of polymerization of methylmethacrylate (MMA) in the presence of MPA and MPM were determined. To obtain more information about their polymerization mechanism, the samples contain acetonitrile and photoinitiator (MPA), were irradiated and Mass analysis were performed. According to the results, it was found that acyl radical is responsible for initiation process. Monomer quenching and amine quenching experiments were also carried our for (MPA), and the results showed that MMA as monomer did not quench excited state of photoinitiator MPA. Conversion percentage of poymerization of MPA/TMPTA formulations were determined using by RTIR (Real Time Infrared) spectrophotometer. According to the RTIR results, it can easily be said that MPA is a very efficient Type I initiator.