Projections to scale: A study on convertions and new technologies in architectural representation and design process
Ölçek ve izdüşüm: Mimari anlatım ve tasarım sürecinde uzlaşımlar ve yeni teknolojiler üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 90704
  2. Yazar: ALİŞAN ÇIRAKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: ölçek, soyutlama, mimari anlatım, bilgisayar destekli tasarım. iv, Scale, abstraction, architectural representation, computer-aided design. T3£> IftoMÖ?RETBS KDRULBJ
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz ÖLÇEK VE İZDÜŞÜM: MİMARİ ANLATIM VE TASARIM SÜRECİNDE UZLAŞIMLAR VE YENİ TEKNOLOJİLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Çırakoğlu, Alişan Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Ayşen Savaş Aralık 1999, 71 sayfa Bilgisayar teknolojisinin yaygınlaşması ve mimarların çalışma araçları arasına girmesiyle, sadece mimari anlatım ortamı değil, alışılagelmiş tasarım yöntemleri de dönüşüme uğramıştır. Bu dönüşüme bağlı olarak, mimarlıkta düşünsel ve fiziksel üretimle ilgili süregelen terminoloji de yeniden değerlendirmeye konu olmuştur. Bu çalışma bilgisayar teknolojisinin mimari anlatıma ve mimari tasarım sürecine olan katkılarını incelemektedir, ölçek kavramı, bir anahtar sözcük olarak, çalışmanın çerçevesini belirleyecektir. Geleneksel çizim ve anlatım yöntemleri ile ölçek kavramı arasındaki ilişki gözden geçirildikten sonra, yeni bilgisayar teknolojisinin mimari anlatım aracı olarak belirmesiyle bu ilişkinin uğradığı dönüşümler araştırılacaktır. Bu yeni teknolojinin ve getirdiği dönüşümlerin mimari anlatım ve tasarım sürecine olabilecek katkıları tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROJECTIONS TO SCALE: A STUDY ON CONVENTIONS AND NEW TECHNOLOGIES IN ARCHITECTURAL REPRESENTATION AND DESIGN PROCESS Çırakoğlu, Alişan M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ayşen Savaş December 1999, 71 pages With the emergence of computer technology and its introduction to the practice of architects, not only the medium of representation but also the conventional process of design have been transformed. It is due to this transformation that, conventional terms related to the intellectual and material production of architecture became the subject of re-evaluation. This thesis is an inquiry into the contribution of computer technology to architectural representation and architectural design process. Concept of scale, as a keyword, will be defining the framework of the study. In other words, the study covers the investigation of conventions of architectural representation in relation to the concept of scale. The emergence of computer technology into the field of architecture and related discussions on the transformation of the understanding of the concept of scale will be the focus of the study. This conceptual shift in the field of architectural representation has to be understood in parallel to transformations in design process.