Production of holographic phase diffraction gratings
- Tez No: 12871
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Holografi, Holografik kumun ağlan, Girişim desenleri, plaka, girişim uzaklığı. Science, Holography, holographic diffraction gratings.interference pattern, plate, fringe spacing
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET HOLOGRAFİK KIRINIM A?LARININ ÜRETİLMESİ SAD), ISAM IZZAT Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan Aydın Aralık 1990, 52 sahife Holografide girişim desenlerini kaydetmek için fotoğraf filmi veya plakası kullanılmaktadır. Aynı şiddette ve dalgaboylu eşfazlı düzlemsel dalga yüzeylerinin girişimini sağlamak için Argon-iyon laseri ve iki ayrı optik düzenek kullandık. Holografik kırınım ağı yapmak için lazer ışığına çok duyarlı ve çok yüksek ayırma gücündeki fotoğraf plakasına bu girişim desenleri kaydedildi. Girişimi oluşturan dalgalar arasındaki açı değiştirilerek çeşitli açılarda altı kırınım ağı üretildi. Girişimler arasindaki uzaklik ile dalgaboyu ve girişimi oluşturan dalgalar arasındaki açı ilişkisi kullanılarak üretilen kırınım ağlan için girişimler arasindaki uzaklık hesaplandı. Bu değerler daha sonra spektrometre ve civa lambası ile kırınım denkleminden elde edilen değerlerle karşılaştırıldı. ölçülen değerler: 2.374±0.006|im, 0.671±0.004^ım, 0.702±0.004|im, 0.658±0.003^m, 1.989±0.043|im ve 1.891±0.038nm. İki kırınım ağı üe Rydberg sabiti 10966108 ± 1184 m“1 ve 10984748 ± 1109 m”1 olarak belirlendi. Bu kuınım ağlan ileri düzeydeki lisans optik spektroskopisi ve quantum fizik labaratuarlannda kullanılabilecek niteliktedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF HOLOGRAPHIC PHASE DIFFRACTION GRATINGS SAID, Isam Izzat M.S. in Physics SupervisorcProf. Dr. Ramazan Aydın December 1990, 52 pages Holography requires the recording of an interference pattern on a photographic film or plate. We have used the Argon-ion laser and two optical configurations to introduce a regular pattern of interference, by interfering two coherent plane wavefronts of almost the same intensity and wavelength. This interference pattern was recorded on a high-resolution photographic plate, which is very sensitive to laser light, to make holographic gratings. Six holographic diffraction gratings were produced at different angles between the interfering wavefronts. Fringe spacing for the produced gratings were calculated using the relationship between the fringe spacing, the wavelength and the angle between the interfering beams. These values are then compared with the values obtained by using the grating equation, a spectrometer and a mercury lamp. The measured values were 2.374±0.006pm, 0.671±0.004|im, 0.702±0.004^m, 0.658±0.003^im, 1.989±0.043nm and 1.891±0.038pn. Rydberg constant has been determined using two gratings as 10966108 ± 1184 m^.and 10984748 ± 1109 m"1. These gratings are suitable for advanced undergraduate optics spectroscopy or quantum physics laboratory. iii