Modern üretim yapısına uygun bilgisayar destekli tesis yerleştirme tekniklerinin incelenmesi ve buna yönelik bir uygulama
Computer aided facility layout techniques in modern production system and an application
  1. Tez No: 128755
  2. Yazar: UMUT FIRAT TUZKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. İBRAHİM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tesis tasarımı, tesis planlama, yerleşim planlama, modelleme, bilgisayar destekli yerleştirme Cf «.«»55? IX, Facilities design, facilities planning, layout planning, modeling, computer aided layout
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Tesis yerleştirme problemi, departmanların birbirleriyle olan pozisyonlarına bağlı olarak verilen bir amacın optimize edilmesi için departmanların optimal yerlerinin belirlenmesiyle ilgilenmektedir. Tesis, tek katlı bir bina, çok katlı bir bina veya bir kompleks içinde tek veya çok katlı binalardan oluşabilir. Karşılaşılan problem, mevcut bir tesis içine yeni bir departmanın eklenmesi veya tamamen yeni bir tesisin tasarlanması olabilir. Yerleştirme problemi, 1900'lerin başından buyana oldukça önemli bir konu olmuştur. Çözüm prosedürü, karmaşık matematiksel modellerden elde edilmiştir. Bu tezde, giriş bölümünün ardından tesis planlamasının tanımı, önemi, amaçlan ve tesis planlaması prosedürü anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, tesis yerleştirme ile ilgili detaylı bir literatür araştırması yapılmıştır. Temel yerleşim tiplerine değinilerek, tesis yerleştirmenin tarihsel gelişimine geçilmiştir. Daha sonra tesis yerleştirmenin temelini oluşturan, akış, alan ve ilişkiler incelenerek, değişimin tesis yerleştirme üzerindeki etkilerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde, tek sıralı ve çok sıralı yerleşim problemleri için geliştirilmiş modellerden ABSMODELİ ve kuadratik atama problemleri anlatılmıştır. Bu bölümün sonunda, tesis yerleştirmede kullanılan bazı bilgisayar yazılımları tanıtılmıştır. Beşinci bölümde, bilgisayar destekli tesis yerleştirme algoritmaları sınıflandırılarak anlatılmıştır. Sezgisel algoritmalar daha detaylı incelenerek, kuruluş ve geliştirme algoritmalarından ikişer tanesi incelenmiştir. Uygulama ise plastik profiller üreten bir işletme için alternatif yerleşimler geliştirmek şeklinde yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise, uygulamada elde edilen bilgilerde göz önüne alınarak, genel bir değerlendirme yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The facility layout problem deals with the determination of the optimal locations of departments within a facility, optimizing a given objective that depends on the relative position of the departments. The facility can be a single-floor building, a multi-story one, or it can comprise of a number of single or multi-story buildings within a given complex. The problem encountered could range from adding a new department within an existing facility to designing a totally new facility. The layout problem has been of importance since the early 1900's. The solution procedure has evolved from using iconic models to complex mathematical programming models. In this study, after the introduction, definition, importance and objectives of facilities planning and facility planning procedures were discussed. In the third section, a detailed literature research has been done about layout planning. It was also mentioned about basic layout types and historical improvement of layout planning issues. Then, it was discussed about other basic subjects such as flow, relationship and space requirements. In the forth section, the models for single-row and multi-row layout problems called ABSMODEL1 and Quadratic Assignment Problem were explained. Also in the same section, three kinds of computer software were explained about layout planning. In the fifth section, computer aided layout planning algorithms were classified. Some heuristic algorithms that are called constructive and improvement algorithms were examined. In the final section, three alternative layouts generated for a plastic profile manufacturing facility and the results obtained were compared. In the conclusion, general comments and some suggestions were given considering application results.