Kojenerasyon sisteminde güç oranlarının enerji maliyetine etkisi
The Effect of power ratios on cost of energy in cogeneration systems
  1. Tez No: 128765
  2. Yazar: RECEP ÖNDAL DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL KÜÇÜKKARAMIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Elektrik Isı Oram, Gaz Türbini, Pistonlu Motor, HRSG XV, Cogeneration, Power to Heat Ratio, Combustion Turbine, Reciprocating Engines, HRSG XVI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Endüstriyel ve ticari kuruluşlar, gittikçe artan rekabet baskılarından dolayı, üretim maliyetlerini indirgemek için, enerjiyi çok daha etkin, kesintisiz ve sürekli bir biçimde kullanmanın yollarım ararlar. Bu tür kuruluşların, bunun için tercih ettikleri yöntemlerden biri de kojenerasyon sistemlerinden faydalanmaktır. Bu sistemlerde, sadece ısı veya endüstriyel amaçla kullanılmak üzere belli bir basınç değerinin üzerinde üretilen buharla eş zamanlı olarak bir miktar elektrik üretilmesi suretiyle enerji masrafları indirgenmiş olmaktadır. Yaklaşık bir yüzyıldan beri kullanılan kojenerasyon sistemleri, geleneksel enerji üretim yöntemlerine kıyasla, sahip oldukları birtakım avantajlardan dolayı bu sistemlere alternatif bir şekilde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bileşik ısı güç santrallerinde önemli parametrelerden biri de elektrik ısı oranıdır. Özellikle yeni kurulacak tesislerde, termik ve mekanik güç ihtiyaçları ve birbirleriyle oranlan, sistem seçimi için zorunlu temel faktördür. EIO, üretilen işin(elektriğin), kullanılan ısıya oram olarak tanımlanır. EIO, gaz türbinlerinde ve pistonlu motorlarda farklı değer aralıklarında yer alır. Pistonlu motorlarda, gaz türbinlerine nazaran daha yüksek değerlerdedir. EIO, kojenerasyon sistemlerinin bu temel ayrımından dolayı, tüketim bölgesinin özelliğine uygun bir ekipman seçiminde etken bir rol oynar. Bu çalışmada; kojenerasyon sisteminde, güç oranları değişiminin, enerji maliyetine etkisi incelenmiştir. Enerji maliyetinin hesabında, kojenerasyon sisteminden elde edilen elektrik ve ısı enerjisinin, $/kWh cinsinden birim enerji üretim maliyet değerleri, ayrı ayrı göz önünde bulundurulmuş ve değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, üç ayrı yaklaşım doğrultusunda hazırlanan, maliyet analiz programlarıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Facing the growing pressure of competition in the market, both the industrial and commercial organizations seek a more efficient and continuous way of using energy for reducing the cost of production. An alternative method of energy production taken by such organizations is cogeneration. The production of steam above a specific degree along with some level of electricity for heating or industrial usage helps cutting the cost of production. Today, cogeneration systems which have been used for almost a century, are implemented at more sites since it has some adventages over the traditional approaches for energy production. One of the most important parameters in the combined heat power plant is power to heat ratio. Thermal and mechanical power needs and their ratio to each other is a very crucial factor for the new cogeneration systems which are planned to be implemented. EIO is defined as a ratio of the electricity produced to the ratio of heat used. EIO ratio may vary between the combustion turbines and reciprocating engines. In reciprocating engines, this ratio may be higher when it is compared to the ratio in combustion turbines. For this basic discrimination of cogeneration systems, EIO value is very critical when selecting the right equipment for the consumption site. In this study, the changes in power ratio in cogeneration systems and its effects on cost of energy have been researched. When calculating the cost of energy, the electric and heating power derivated from cogeneration systems are considered and evaluated seperately. This evaluation is made with cost analysis software programs organized upon 3 different approaches.