Soru bankası ve online sınav sistemi tasarımı
Question bank and online examination system design
  1. Tez No: 128835
  2. Yazar: ALİ ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BOTSALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Online test, Question Bank, Delphi 5, Oracle 8i, Distance learning, synchronous learning. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SORU BANKASI VE ONLINE SINAV SİSTEMİ TASARIMI Ali ÇETINKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Fatih BOTSALI 2002, 132 sayfa Jüri: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Doç. Dr. Fatih BOTSALI Doç. Dr. Şirzad KAHRAMANLI Teknolojinin gelişmesine paralel olarak hayatımızın bir çok alanında da buna koşut olarak gelişmeler olmaktadır. Özellikle internet teknolojisinin kullanılmaya başlaması ile normal eğitimi tamamlayamayanlar, mekan sınırlamalarından dolayı gerekli olan eğitimi tam olarak alamayanlar ve mekan tanımaksızın personel eğitim vermek isteyenler için ya da eğitim her yaştan herkese hayat boyu eğitim için uzaktan eğitim uygun bir eğitim şeklidir. Akademik ortamlar, bu gelişmelere çok hızlı bir şekilde uyum sağlamaktadırlar. Selçuk Üniversitesi bu bağlamda bir uzaktan eğitim programı (SUZEP) başlatmıştır. Bu programın çerçevesinde verilen Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil dersler internet üzerinden senkron, ÜNTV'den ise senkron olarak verilmektedir. İlk etapta bu derslere aitistedikleri yerden istedikleri zaman kendilerini deneyebilecekleri bir Soru Bankası ve Online Sınav Sistemi tasarımı gerçekleştirilmiştir. Bu sistem iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım, öğretim elemanlarının kullandıkları Soru Bankası kısmı, ikinci kısım ise öğrencilerin internet üzerinden kullandıkları Online Sınav kısmıdır. Tezin birinci bölümünde amaç-kapsam ve materyal metot, ikinci kısımda kaynak araştırması ve bu sistemin hem teknik hem de kullanım tanımları, üçüncü kısımda kullanılan yazılım araçları, dördüncü kısımda bu sistem tasarımında kullanılan, üçüncü parti yazılımlar ve kullanım nedenleri, geliştirilen yazılıma ait algoritmalar ve ara yüzler, beşinci bölümde ise sonuçlar hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışmada kullanılan yazılımlar şunlardır: Oracle 8i, Delphi 5, JavaScript, Html, Css'dir. Anahtar Kelimler : Online Smav, Soru Bankası, Delphi 5, Oracle 8i, Uzaktan Eğitim, Asenkron Eğitim u
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis QUESTION BANK AND ONLINE EXAMINATION SYSTEM DESIGN Ali ÇETİNKAYA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Computer Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Fatih BOTSALI 2002, 132 Pages Jury : Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Assoc. Prof. Dr. Fatih BOTSALI Assoc. Prof. Dr. Şirzad KAHRAMANLI Due to technology development, a lot of progress is taking place in many areas of our life. Especially with the beginning of internet technology usage, distance education has become proper for the ones who can't complete the normal education and can't get the normal education because of lack of space and want to give staff education without any space ristriction- for everyone from any age. Academic environments adopt themselves to these developments very quickly. Therefore, Selçuk University has started a distance learning program (SUZEP). The courses such as Turkish Language, Atatürk Prinicipals and Revolution History included by this program are given synchoronously on the Internet and UNTV. Initially limeted with only these courses, A design of question bank and an Online test system by which both lecturers can ask questions related to their own classes and prepare as mmany question booklets as they want and students can test themselves wherever and whenever they want have been developed. This system consists of two sections. First section is the question bank section that lecturers use. Second section is the online test section that students use through Internet. The first section of thesis is about objective-scope and material method. The second section is about source research and both technical and usage definition of this system. The third section is about software tools used. The forth section is about third part softwares that are used in the system design and reasons for using them, and the algoritmas belonging to the developed software and interfaces. The fifth section is about the results. The softwares used in this study are: Oracle 8i, Delphi 5, JavaScript, Html, Css