Bazı endüstriyel alüminyum alaşımlarının düşük sıcaklık iletkenlik ölçümleri
Low temperature conductivity measurements of some industrial aluminum alloys
- Tez No: 128836
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAZİRET DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dört Nokta Prob Yöntemi, Özdirenç, Alüminyum alaşımları, Düşük Sıcaklık Ölçümleri m, Four Point Probe Method, Resistivity, Aluminum Alloys, Low Temperature Measurements. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, dünyada çelikten sonra en geniş kullanım alanına sahip olan çeşitli alüminyum alaşımları numune olarak seçilmiştir. Etibank Seydişehir Alüminyum tesislerinde üretimi yapılmakta olan ticari 2000, 5000 ve 7000 gruplarına ait 8 farklı numunenin düşük sıcaklık (140-300)K aralığındaki özdirenç değişimleri araştırılmıştır. Özdirenç ölçümü, özdirenç ölçümlerinde yaygın olarak kullanılan dört nokta prob yöntemi ile alınmıştır. Numunelerin safsızlık analizlerinden tam olarak homojen bir yapıda olmadığı, ve ayrıca özdirenç ölçümlerinden tüm numuneler içinde özdirencin beklenildiği gibi artan sıcaklıkla arttığı belirlenmiştir. Yapılan hesaplamalarda 8 numunenin oda sıcaklığı için ortalama direnç sıcaklık katsayısının saf alüminyumunkinden bir mertebe daha küçük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aluminum alloys which are after steel most commonly used material in the world, were chosen as the subject of this study. Low temperature behaviour of the resistivity of 8 different samples were studied. The samples belong to the 2000, 5000 and 7000 groups which are commercially produced by Etibank Seydişehir Alüminyum Tesisleri. Measurement of the conductivity are performed by the Four Point Probe Method which is widely used for conductivity. It was determined that the samples were not perfectly homogeneous through the impurity analysis. The resistivity measurement have shown that the resistivity increases with increasing temperature for all samples as expected. Evaluation of the results have shown that for all samples the average temperature coefficients of the resistivity at room temperature were an order of magnitude smaller than that of pure aluminum.