Sıkıştırılmış kilde drenajsız kayma mukavemetine etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting undrained shear strength clays
  1. Tez No: 128837
  2. Yazar: ZAFER MARAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HİLMİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kil, drenajsız kayma mukavemeti, yükleme hızı, sıkıştırma enerjisi, plastisite, direkt kesme deneyi, serbest basınç deneyi, clay, undrained shear strength, loading rate, compaction energy, plasticity, direct shear test, unconfined compression test
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
m ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIKIŞTIRILMIŞ KİLDE DRENAJSIZ KAYMA MUKAVEMETİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Zafer MARAŞLI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. M. Hilmi ACAR 2002, 79 Sayfa Jüri : Doç.Dr. M. Hilmi ACAR Yrd. Doç.Dr. Mustafa YDLDIZ Yrd.Doç.Dr. H. Bekir KARA Bu tezde, ulaşım yollarının, içme suyu rezervuarlarının, depo alanlarının ve ağırlık barajlarının inşasında optimum su içeriklerinde sıkıştırılarak sıkça kullanılan kil zeminlerin drenaj sız kayma mukavemetine etki eden faktörlerden yükleme hızı, sıkıştırma enerjisi ve zeminin plastisitesi deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde kil tipi olarak iki düşük ve bir yüksek plastisiteli kil kullanılmıştır. Bu killerin fiziksel ve mineralojik özellikleri belirlenerek, Standart ve Modifîye Proctor deneyleriyle numuneler hazırlanmıştır. Hazırlanan numuneler direkt kesme ve serbest basınç deneyi aletlerinde 0.5mm/dk, 1.0mm/dk ve 1.3mm/dk yükleme hızlan altında kesilerek drenajsız kayma mukavemeti parametreleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda artan yükleme hızıyla birlikte drenajsız kayma mukavemetinin önemsenmeyecek miktar arttığı tespit edilmiştir. Sıkıştırılmış killerde boşluk suyu basınçları genelde negatif olduğundan sıkıştırılmış killerin drenajsız kayma mukavemeti yükleme hızından bağımsız olduğu düşünülmüştür. Artan sıkıştırma enerjisi ile drenajsız kayma direncindeki artış, düşük plastisiteli killerde yüksek plastisiteli killere oranla daha fazla olmaktadır. Bu eğilim, yüksek plastisiteli killerde danelerin uygulanan sıkıştırma enerjisi ile birbirine göre rölatif olarak yer değiştirmesinin, düşük plastisiteli killere oranla daha zor olması ile ilişkilendirilmiştir. Plastisite indisinin drenajsız kayma direnci ile ilişkisi açık bir şekilde gözlenememiştir. Artan plastisite ile birlikte içsel sürtünme açısında artış, kohezyonda ise azalma görülmektedir. Ancak artan plastisite ile birlikte drenajsız kohezyon değerinin artması gerekir iken, kısmen doygunluk ve mikro yapı gibi faktörlerin belirleyici olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV' ABSTRACT MSc Thesis INVESTIGATION OF FACTORS AFFECTING UNDRAINED SHEAR STRENGTH OF COMPACTED CLAYS Zafer MARAŞLI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr. M. Hilmi ACAR 2002, 79 Pages Jury : Assoc.Prof.Dr. M. Hilmi ACAR Asist.Prof.Dr. Mustafa YILDIZ Asist.Prof.Dr. H. Bekir KARA In this thesis, factors of strain rate, compaction energy and plasticity affecting undrained shear strength of compacted clays, which are often used in constructing transportation roads, water supply reservoirs, liners of beds of storage and dams around their optimum water content, are investigated experimental. Two low plastic and one high plastic clays were used in the tests. The physical and mineralogical properties of clays were determined and clay samples were prepared on Standard and Modified Proctor test. Prepared clay samples were loaded with loading rates of 0.5mm/min, l.Omm/min, 1.3mm/min at the direct shear box and unconfined compression test and undrained shear strength parameters of clays are determined. It was observed that undrained shear strength slightly increases with increasing strain rate. This behavior is interpreted as; undrained shear strength of compacted clays is independent from the strain rate, because pore pressures on compacted clays are generally negative. Increase in undrained shear strength with increasing compaction energy is more significant on low plastic clays comparing with highly plastic clays. This trend is because; the relative movement of clay particles to each other with applied compaction energy is more difficult on highly plastic clays than low plastic clays. The relation between plasticity and undrained shear strength is not clearly understood. There is an increase on undrained internal friction angle and decrease on undrained cohesion with increasing plasticity. Although it is expected to be an increase on undrained cohesion with increasing plasticity, such factors as partially saturation and microstructure may have influenced this behavior.