Bazı makrofungusların antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
The Investigation of antimicrobial activities of some macrofungi
  1. Tez No: 128839
  2. Yazar: HATİCE TANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜSTEM DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Fomes fomentarius (L.) Fr, Lepista nuda (Bull, ex Fr.), Hebeloma eburneum Mal, test mikroorganizmaları, Antimicrobial activity, Fomes fomentarius (L.) Fr, Lepista nuda (Bull, ex Fr.), Hebeloma eburneum Mai, test microorganisms. 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI MAKROFUNGUSLARIN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERÎNİN ARAŞTIRILMASI HATİCE TANER Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rüstem DUMAN 2002, 35 sayfa Jüri: Prof.Dr. Kemal GÜR Yrd. Doç. Dr. Rüstem DUMAN Yrd.Doç.Dr. Gıyasettin KAŞIK Bu çalışmada, Fomes fomentarius (L.) Fr., Lepista nuda (Bull, ex Fr.) ve Hebeloma eburneum Mal.' un etil asetat, aseton, kloroform ve etanol ekstrelerinin çeşitli test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal etkileri Disk Difüzyon Metodu ile ölçülmüştür. Çalışmada kullanılan test mikroorganizmaları; Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella thyphimurium ST 10, Sarcina lutea ATCC 9341, Bacillus thuringiensis (israiliensis), Bacillus cereus ATCC 11778, Streptococcus faecalis, Streptococcus salivarius RSHE 606, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Enterobacter cloacae, Escherichia coli ATCC 29998, Serratia marcescens (pigmentli), Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumonia, Salmonella thyphimurium (1, 4, 5, 12:i:l, 2) ve Candida albicans ATCC 10231' dır. Bulgularımıza göre, Fomes fomentarius ve Lepista nuda 'dan hazırlanan tüm ekstrelerin kullanılan test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal aktivite içermediği tespit edilmiştir. Hebeloma eburneum' dan hazırlanan tüm ekstrelerin ise Bacillus cereus ATCC 11778, Staphylococcus aureus ATCC 6538 ve Sarcina lutea ATCC 9341' ya karşı değişik derecelerde antibakteriyal etkiye sahip olduğu, ancak çalışmada kullanılan diğer test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal aktivite içermediği belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite deneyleri üç tekerrürlü gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF SOME MACROFUNGI Hatice TANER Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Rüstem DUMAN 2002, 35 pages Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Assist Prof. Dr. Rüstem DUMAN Assist. Prof. Dr. Gıyasettin KAŞIK In this study, extracts of Fomes fomentarius (L.) Fr., Lepista nuda (Bull, ex Fr.) and Hebeloma eburneum Mai. were prepared with ethyl acetate, acetone, chloroform, ethanol and antimicrobial activities of this extracts were examined aganist some test microorganisms by the Disc Diffusion method. These test microorganisms used in this study were follows: Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Salmonella thyphimurium ST 10, Sarcina lutea ATCC 9341, Bacillus thuringiensis (israiliensis), Bacillus cereus ATCC 11778, Streptococcus faecalis, Streptococcus salivarius RSHE 606, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Enterobacter cloacae, Escherichia coli ATCC 29998, Serratia marcescens (pigmentli), Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumonia, Salmonella thyphimurium (1, 4, 5, 12:i:l, 2) ve Candida albicans ATCC 10231. According to our findings, it was found that all of the extracts from Fomes fomentarius and Lepista nuda did not have any antimicrobial activity against the test microorganisms used in the study. It was also determined that all of the extracts prepared from Hebeloma eburneum had antibacterial effects to different degrees against Bacillus cereus ATCC 11778, Staphylococcus aureus ATCC 6538 and Sarcina lutea ATCC 9341, but, it was shown that the extracts did not have any antimicrobial activity against the other test microorganisms used in this study. Antimicrobial activity experiments were made in 3 replications.