Modeling and animating personalized faces
Kişiselleştirilmiş yüz modelleme ve animasyonu
  1. Tez No: 129206
  2. Yazar: FATİH EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: yüz animasyonu, boyama, doku eşleme, deformasyon, özellik çıkarımı. iv, facial animation, rendering, texture mapping, deformation, feature extraction. iii rrr-.......
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET KIŞISELLEŞTIRILMIŞ YÜZ MODELLEME VE ANİMASYONU Fatih Erol Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Ocak, 2002 Kişisel insan yüzünü gerçekçi olarak modellemek ve canlandırmak bilgisayar grafiği alanında önemli ve zor bir problemdir. Bu tezde, bahsedilen prob lemi çözmeye yönelik olarak geliştirilen bir yüz modelleme ve animasyon sis temi anlatılmaktadır. Sistemde kullanılan kas tabanlı genel yüz modeli defor masyon teknikleri ile deforme edilerek kişisel yüz modelleri oluşturulabilmektedir. Bunun için insan yüz modelinin birbirine dik olan ön ve yanal fotoğrafları kul lanılmaktadır. Resim işleme teknikleri ile fotoğraf üzerinde bazı özellikler bu lunduktan sonra, kullanıcı arabiriminin sağladığı fonksiyonlar aracılığıyla yüz üzerindeki tanımlayıcı noktaların yerleri tam olarak belirlenmektedir. On ve yanal yüz fotoğraflarındaki bu noktalar kullanılarak genel model deforme edilmektedir. Daha sonra, sistem kişiselleştirilmiş modeldeki kas vektörlerinin yeni pozisyon larını belirlemektedir. Bu yöntemle oluşturulan kişisel yüz modelleri parametrik interpolasyon teknikleri ile hareket ettirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND ANIMATING PERSONALIZED FACES Fatih Erol M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay January, 2002 A very important and challenging problem in computer graphics is modeling and animation of individualized face models. In this thesis, we describe a fa cial modeling and animation system attempting to address this problem. The system uses muscle-based generic face model and deforms it using deformation techniques to model individualized faces. Two orthogonal photos of the real faces are used for this purpose. Image processing techniques are employed to extract certain features on the photographs, which are then refined manually by the user through the facilities of the user interface of the system. The feature points lo cated on the frontal and side views of a real face are used to deform the generic model. Then, the muscle vectors in the individualized face model are arranged accordingly. Individualized face models produced in this manner are animated using parametric interpolation techniques.