İnternet tabanlı coğrafi bilgi sistemleri
  1. Tez No: 129477
  2. Yazar: FEYZİ KANTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, CBS, İnternet, İnternet Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri, İTCBS, Java, XML, Open GIS, web, applet, bilgisayar ağları, U1S
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Gelişen ve değişen teknoloji insanlığa yeni olanaklar sunarken yeni gereksinimlerin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hızla büyüyen ve gelişen İnternet ile birlikte herkesin bilişim otobanında yerini almak için yarıştığı günümüzde Coğrafi Bilgi teknolojileri de bu alana eğilmişlerdir. İnternet ve Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojilerinin bütünleşmesiyle oluşan İnternet Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları 1990'lı yılların başlarından itibaren görülmeye başlamıştır. Günümüzde turizm, ulaşım, yer sorgulama, harita yayınlama gibi bir çok farklı alanda yaygın olarak kullanılan İTCBS uygulama geliştiricilerinin ve yazılım üreticilerinin de üzerinde önemle durduğu bir teknolojidir. Open GIS Konsorsiyumu üyesi olan kurum ve kuruluşlar, üzerinde anlaşılan standart tanımlamalara uygun veriler üreterek coğrafi verinin çok daha yaygın olarak kullanılmasına destek vermektedirler. Bu çalışmada; dünyaya ait Shape formatındaki nehir, göl, şehir, ülke katmanları web üzerinden sunulmaktadır. Sunulan veriler ESRİ firması tarafından üretilmiş olup WGS84 datumuna ilişkin coğrafi projeksiyon sistemine göre oluşturulmuş ve koordinatlandırılmıştır. Uygulamanın arayüzü derlenmiş Alovmap java kütükleri, XML ve HTML kullanılarak hazırlanmıştır. Java uygulamalarını destekleyen bütün web tarayıcılarında çalışmakta olan uygulamalar ile her hangi bir donanınım ve yazılım bağımlılığı olmadan vektör yapıdaki veri üzerinde işlem yapabilmektedir. Uygulama kapsamında, görüntü yaklaştırma, uzaklaştırma, kaydırma, sorgulama, belirli bölgeleri görüntüleme, seçilen detayın/detayların öznitelik bilgilerinin görüntülenmesi, lejantın görüntülenmesi, kursörün anlık koordinatlarının ve ölçeğin gösterilmesi gibi temel işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT While offering new opportunities to the people, the changing and developping technology causes the emerge of new requirements. Nowadays everybody competes with each other to have a place on the Information Highway together with the growing Internet. So does the geographic information technologies by dealing with the topic. Formed by integration of internet and Geographical Information Systems, internet Based Geographical Information Systems or Web GIS applications have been seen since the beginning of the 199(Ts. Today, Web GIS is used in variety of fields such as tourism, transportation, map publishing and spatial queries. So the application developers and software developers deal with this technology in detail. Open GIS Consortium members agree on the standards and the specifications of the data they will produce. Thus, the economic value of spatial data will grow and also it will be used more widely. At this study, the shape files of world including rivers, lakes, cities and countries layers are published through web. The data is produced by ESRI and has WGS84 datum and registered with geographic coordinates and projection system. The interface of the application was developped by using compiled Alovmap Java files, XML and HTML. The application which can be run at any web browser supporting Java, publishes and uses the vector data without having any software or hardware dependancy. The application covers the basic operations such as zooming in and out, panning, querying for a feature, displaying tabular data or attributes of a selected feature or features, displaying of legend, scale and the coordinates of cursor.