Fv 4070 A-G mutasyonunun pediatrik trombozlu olgularda önemi
The role of FV A4070G mutation in pediatric thrombosis patients
  1. Tez No: 129631
  2. Yazar: ARZU ULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: tromboz, Faktör V Leiden, Protrombin G20210A mutasyonu, Faktör V A4070G mutasyonu, thrombosis, Factor V Leiden, Prothrombin G20210A mutation, Factor V A4070G mutation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
36 ÖZET FV A4070G mutasyonunun pediatrik trombozlu olgularda önemi Bir kan damarı hasarı olduğunda hemostazın sağlanması için koagulasyon ve fibrinolitik yoldaki birçok pıhtılaşma faktörü ve bunun sonrasında fibrinolitik faktörler rol oynamaktadır. Ancak trombotik olaylarda bu her iki yoldaki faktörlerde meydana gelmiş olan mutasyonlar veya polimorfîzmler nedeniyle hemostaz bir türlü sağlanamamaktadır. Trombotik olayların temelinde kalıtsal risk faktörlerinin yatımda birçok başka neden vardır. Bunlar arasında yaş, sigara bulanımı, beslenme, lipit metabolizmasındaki düzensizlikler, hareketsizlik, cerrahi müdahale, hamilelik, oral kontraseptif kullanımı, trauma, hormon replasman tedavisi ve malignansiler sayılabilir. Arteriyal ve venöz trombozlarda en önemli risk faktörleri Faktör V Leiden (FVL) ile Protrombin G20210A mutasyonlandır. Şimdiye kadar çeşitli populasyonlarda erişkin tromboz olgularında bu mutasyonlar çalışılmış ve trombotik olaylar için risk faktörü oldukları belirlenmiştir. Bu mutasyonların belirlenmesinin ardından çalışmalar hız kazanmış ve faktör V molekülünde bir mutasyona neden olan FV A4070G polimorftzmi (R2 haplotipi) belirlenmiştir. Bu polimorfizrnin plazmadaki faktör V seviyelerini etkilediği, iki faktör V izoformu arasındaki dengeyi bozduğu ve koagulasyona eğilimi arttırdığı ileri sürülmüştür. Daha sonraları birçok araştırmacı bu polimorfizm üzerinde çalışmış; bir kısım araştırmacı polimorfizmi tromboz için bir kalıtsal risk faktörü olarak belirlerken bir kısmı ise polimorfizrnin tek basma bir risk getirmediğini ancak FVL gibi bir risk faktörüyle birlikteyken bir anlam ifade ettiğini söylemişlerdir. Akar ve ark., arteriyel tromboz türü olan pediatrik stroke hastalarında polimorfizmi çalışmışlar ve FVL mutasyonuyla birlikteliğinde risk getirebileceğini bildirmişlerdir. Polimoıftzınin pediatrik yaştaki bireylerdeki önemi ve getirdiği risk tam olarak anlaşılamadığından, çalışmaya alman 222 pediatrik tromboz olgusu ile bunlar arasında bulunan 91 pediatrik stroke olgusu FV A4070G polimorfizmi açısından değerlendirilmiştir. Karşılaştırma yapmak için 121 sağlıklı kontrol birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada ayrıca bu37 polimorfizmin yaş ile olan ilişkisi hem pediatrik stroke grubunda hem de tüm pediatrik tromboz hastalarında değerlendirilmiştir. 222 pediatrik tromboz ve 91 pediatrik stroke hastasında FVL, PT G20210A ve FV A4070G mutasyonları PCR-RFLP yöntemiyle çalışılmıştır. Pediatrik tromboz grubunda FVL, PT G20210A ve FV A4070G mutasyonları sırasıyla %15,2; %4,5 ve %9,9 olarak tespit edilmiştir. Pediatrik stroke grubunda ise FVL, PT G20210A ve FV A4070G mutasyonlan sırasıyla %20,8; %9,8 ve %18,6 olarak tespit edilmiştir. R2 haplotipinin pediatrik stroke için tek başına getirdiği risk 1,1 olarak hesaplanmış ancak bu riskin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p= 0,677) belirlenmiştir. FV A4070G polimorfîzmi FVL mutasyonuyla birlikte değerlendirildiğinde getirdiği risk 1,1 iken PT G20210A mutasyonuyla birlikteliği 0,54 olarak bulunmuştur. Ancak bu risk anlamlı görünmemektedir. Kaplan-Meier istatistik metodu ile yapılan analizde FV4070G mutasyonu taşıyan ve taşımayan 222 pediatrik trombozlu bireylerde hastalığın ortaya çıkma yaşının dağılımları arasında önemli düzeyde farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Aynı şekilde FV4070G mutasyonu taşıyan ve taşımayan pediatrik stroke hastalarında hastalığın ortaya çıkma yaşının dağılımları arasında önemli düzeyde farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Elde edilen verilere ve değerlendirmelere göre, FV A4070G polimorfizminin gerek tek basma gerekse diğer kalıtsal risk faktörleriyle (FVL, PT G20210A) birlikte bir anlam ifade etmediği ve Kaplan-Meier istatistik analizi ile yapılan değerlendirmeler ışığında, polimorfîzmi taşıyan pediatrik yaştaki bireylerin taşıyıcı olmasıyla erken yaşta hastalığa yakalanma olasılığı arasında bir ilişkinin bulunmadığı bildirilmektedir.
Özet (Çeviri)
38 SUMMARY The Role of FV A4070G Mutation In Pediatric Thrombosis Patients When an endothelial damage occurs, many coagulation and fibrinolytic factors take place to provide hemostasis. Several mutations or polymorphisms in coagulation and fibrinolytic factors leads to thrombosis. There are other factors at the basis of thrombosis in addition to genetic risk factors. These environmental factors are age, smoking, diet, defects in lipid metabolism, immobility, surgical operation, pregnancy, usage of oral contraceptives, trauma, hormon replacement therapy and malignancies. Factor V Leiden (FVL) and PT G20210A mutations are the most important genetic risk factors in arterial and venous thrombosis. Until now, these mutations are investigated in adult cases of various populations and they are determined to be genetic risk factors associated with thrombosis. After these mutations, Factor V A4070G polymorphism has been found and referred as R2 haplotype. This polymorphism has been claimed to decrease factor V levels in plasma and also alter the balance of two functionally different isoforms of Factor V and leads to thrombosis. A part of researchers has been suggested this polymorphism to be an independent risk factor, but a part of them claimed this polymorphism to be a risk factor only with FVL. Akar et. al. has found in pediatric stroke patients this polymorphism could be a risk factor only with FVL. Because FV A4070G polymorphism can not be understood clearly, the aim of this study is to investigate the role and mean of this polymorphism in 222 pediatric thrombosis and 91 pediatric stroke patient that belongs to this group. To compare means 121 healthy controls have included to the study. The association of this polymorphism with the age that the disease has been first appeared, has been also studied in those groups. To determine FVL, PT G20210A and FV A4070G mutations PCR-RFLP method has been practiced. In pediatric thrombosis group, the frequency of FVL, PT G20210A and FV A4070G mutations were found %15,2; %4,5 and %9,9; respectively. And in pediatric stroke group the frequencies were found %20,8; %9,8 and %18,6;39 respectively. The independent risk of R2 haplotype in pediatric stroke group was 1,1. The risk was found not to be important statistically (p= 0,677). The risk was 1,1 when compared to controls with FVL and it was 0,54 with PT G20210A. The risk that the mutations brougt up seemed to be meaningless. In 222 pediatric thrombosis patients and 91 pediatric stroke patients, Kaplan-Meier statistical method evaluated that there is no relationship with the age, the disease first appeared and the carriage of FV A4070G polymorphism (p>0.05). FV A4070G polymorphism is not a risk factor with and wihout other genetic risk factors such as FVL and PT G20210A mutations. Kaplan-Meier analysis showed that FV 4070G mutation is not a risk factor with the age of the disease first occured.