Kalp kateterizasyonu yapılacak çocuklara yönelik planlı hemşirelik girişimlerinin çocukların kaygı düzeylerine etkisinin incelenmesi
Effect of planned nursing interventions on children's anxiety level for children who will undergo cardiac catheterization
  1. Tez No: 129643
  2. Yazar: NEŞE ELAZİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Kateterizasyonu, Okul Çocuğu, Kaygı, Kateterizasyon İşlemine Hazırlık, Cardiac Catheterization, School- Age, Anxiety, Preparation of Cardiac Catheterization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Elaziz, N., Kalp Kateterizasyonu Yapılacak Çocuklara Yönelik Planlı Hemşirelik Girişimlerinin Çocukların Kaygı Düzeylerine Etkisinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Araştırma, kalp kateterizayonu yapılacak çocuklara yönelik planlı hemşirelik girişimlerinin çocukların kaygı düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Karşılaştırma ve araştırma grubunun örneklemini Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine tanı amaçlı kalp kateterizasyonu için gelen 9-12 yaş grubu toplam 50 çocuk oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tararından hazırlanan veri formu ve çocukların kaygı düzeylerini incelemek için Çocuklar îçin Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Veri formu, çocuklardaki kaygıyı etkileyebileceği belirtilen değişkenlere ilişkin sorulan içermiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Ki kare testi, Bağımsız Gruplarda T Testi (iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testi), Bağımsız Gruplarda İki Yüzde Arasındaki Farkın Anlamlılık Testi, Mann Whitney U Testi, Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi kullanılmıştır. Planlı hemşirelik girişimi uygulanan araştırma grubunda çocukların durumluk ve sürekli kaygı puanları hem kateter öncesinde hem de sonrasında karşılaştırma grubuna göre düşük bulunmuştur. Kalp kateterizasyonu yapılacak çocuklara planlı hemşirelik girişimlerinin uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Elaziz, N. Effect of Planned Nursing Interventions on Children's Anxiety Level for Children Who Will Undergo Cardiac Catheterization, Hacettepe University Health Sciences Institute M.D. Thesis in Children Health and Illness Nursing Programme, Ankara, 2003. This research is carried out to investigate the effect of planned nursing interventions on children's anxiety level for children who will undergo cardiac catheterization. The comparision and research groups include 50 children aged between 9-12 who will undergo diagnostic cardiac catheterization in Hacettepe University Hisan Dogramaci Children's Hospital Pediatric Cardiology Outpatient Unit. A questionnaire which has been prepared by the researcher and The State Trait Anxiety Inventory for Children to determine the anxiety levels of children were used as a means of data collection. The questionnaire includes variables which were referred to have an effect on children's anxiety. The chi-square statistic, The Independent T Test (The Significance Test of Difference Between Two Means), The Significance Test of Diffence Between Two Percentages, The Mann Whitney U Test and The Wilcoxon Signed Ranks Test were used in order to evaluate the data. In the research group children's state and trait anxiety level both before and after cardiac catheterization were found less than comparision group. It's recommended that planned nursing interventions should be used for children who will undergo cardiac catheterization.